Themazitting: discriminatie handicap bij aanbod goederen en diensten

30 MRT 2018 08:31 | College voor de Rechten van de Mens

Persuitnodiging themazitting: discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte bij het aanbieden van goederen en diensten

Datum: donderdag 5 april 2018

Tijdstip: 09.30 uur

Locatie: Kleine Singel 1-3, Utrecht

Horeca, verzekeraars, vervoersbedrijven en andere aanbieders van goederen en diensten mogen mensen met een beperking niet anders behandelen dan mensen zonder beperking. Dit verbod geldt vanaf 14 juli 2016, toen de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) werd uitgebreid met het terrein goederen en diensten. Sindsdien behandelt het College voor de Rechten van de Mens regelmatig klachten over deze vorm van discriminatie.

Het College organiseert op 5 april een themazitting met drie zaken waarin mogelijk sprake is van ongelijke behandeling van mensen met een beperking bij het aanbieden van goederen en diensten. Als journalist bent u uitgenodigd om bij deze zittingen aanwezig te zijn. Alle partijen krijgen de gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen. De oordelen van het College volgen ruim een maand later, rond 10 mei.

De eerste zitting betreft een zaak tegen een bank. Een vrouw met een verstandelijke beperking staat onder bewindvoering en zou geen rekening mogen openen bij de bank. In de tweede zitting stelt een vrouw met een visuele beperking dat haar assistentiehond een restaurant niet in mocht. De derde zitting gaat over een bedrijf in personenvervoer, dat volgens een man geen taxi's aanbiedt die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel.

Het zittingsrooster op donderdag 5 april:

09.30 - 11.00 uur: zitting over de bank

11.00 - 12.30 uur: zitting over het restaurant

13.30 - 15.00 uur: zitting over het vervoersbedrijf

Voor de redactie

Wilt u aanwezig zijn bij de zittingen? Meldt u zich dan aan bij Barbara Bos (perswoordvoerder), tel. 06 - 1191 05 10 of 030 - 888 38 88, e-mail b.bos@mensenrechten.nl.

College voor de Rechten van de Mens 

Het College voor de Rechten van de Mens is de onafhankelijke toezichthouder op mensenrechten in Nederland. Het College is bij wet ingesteld en beschermt, bevordert, bewaakt en belicht mensenrechten door middel van onderzoek, advies en voorlichting. Dit geldt zowel voor Europees Nederland als Caribisch Nederland: de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba. Het College ziet ook toe op de naleving van de gelijkebehandelingswetgeving en oordeelt in individuele gevallen of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument.

Wat zijn mensenrechten? 

Mensenrechten zijn rechten die gelden voor ieder mens in Nederland. Ze beschermen ons tegen de macht van de staat en zorgen ervoor dat iedereen in waardigheid kan leven. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een vrije mening, onderwijs, genoeg te eten en een dak boven je hoofd. Die rechten zijn vastgelegd in de Grondwet en internationale verdragen.

Voor meer informatie over het College voor de Rechten van de Mens zie www.mensenrechten.nl.

 

Wilt u aanwezig zijn bij de zittingen? Meldt u zich dan aan bij Barbara Bos (perswoordvoerder), tel. 06 - 1191 05 10 of 030 - 888 38 88, e-mail b.bos@mensenrechten.nl.

Meer binnen de rubriek Maatschappelijk verantwoord ondernemen