'Vierdaagse werkweek structureel invoeren werkt contraproductief'

28 FEB 2024 10:15 | Moneybird
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Edwin Vlieg

Aanleiding:
Helft Britse bedrijven die vierdaagse werkweek testten, willen niets anders meer | Het Nieuwsblad

Parttime werk, met name de vierdaagse werkweek, is razend populair en zowel medewerkers als veel managers zijn er lyrisch over. We lezen steeds vaker over geslaagde experimenten en oproepen om een vierdaagse werkweek centraal in te voeren -en daarmee dus te forceren. Met dat laatste slaan we de plank mis: laat mensen vooral in overleg zelf bepalen hoe ze hun werkweek invullen en waarborg juist die flexibiliteit voor de medewerkers.

Als leidinggevende zie ik dat 45 procent van ons team parttime werkt. Dat is een flink percentage. Wat daarbij opvalt is dat vooral onze jonge collega's graag fulltime werken: ze staan aan het begin van hun carrière en vaak is werk een belangrijk onderdeel van hun sociale leven, waar het contact met collega’s natuurlijk ook bij hoort. Parttime werken is vooral praktisch als mensen ouder worden en bijvoorbeeld kinderen krijgen.

Het invoeren van een bedrijfsbrede vierdaagse werkweek werkt in de praktijk vaak contraproductief. De flexibiliteit om parttime te werken moet altijd bestaan, maar mensen die graag vijf dagen per week werken moet je niet verplichten om minder te werken. En door de vierdaagse werkweek niet centraal in te voeren, ontstaat er een natuurlijke verdeling van de parttime dagen over de hele werkweek heen. Het resultaat is een goede bezetting in de teams die kritische taken zoals klantenservice en storingsdienst uitvoeren.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen