'Juist voor kleine bedrijven kan AI een waardevolle aanvulling zijn'

03 JUL 2024 11:05 | Wissenraet Van Spaendonck
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Igor Timmermans

Aanleiding:
Twee derde van bestuurders zet AI in voor innovatie en groei

MKB-bedrijven met minder dan 20 medewerkers beschikken vaak niet over een HR-afdeling. Het ontbreken van HR-expertise kan leiden tot inefficiënties en gemiste kansen in personeelsbeheer. Kunnen AI-toepassingen hier een verschil maken? Het antwoord is een overtuigende ja. AI kan juist voor deze kleine bedrijven een waardevolle aanvulling zijn, zonder de menselijke factor te vervangen.

Het probleem van kleine bedrijven is simpel: ze missen de middelen voor een volwaardige HR-afdeling. Hierdoor worden leidinggevenden belast met HR-taken waarvoor ze vaak de tijd en kennis missen. AI kan deze kloof overbruggen door repetitieve en administratieve taken te automatiseren. Stel je voor: een virtuele assistent die binnen enkele seconden antwoord geeft op vragen over verlofregelingen, loonberekeningen en arbeidswetgeving. Dit maakt het werk efficiënter en verlaagt de werkdruk aanzienlijk.

AI biedt bovendien mogelijkheden voor een verschuiving in de rol van de professional. Waar HR voorheen vastzat in administratieve taken, kan AI deze overnemen, waardoor professionals andere taken kunnen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld op strategisch personeelsbeheer en talentontwikkeling. Bovendien blijft de menselijke factor onmisbaar, vooral in complexe en persoonlijke kwesties waar empathie en menselijke interactie centraal staan. AI kan de eerste lijn van ondersteuning bieden, terwijl de HR-professional zich focust op advies en coaching.

Voor kleine MKB-bedrijven betekent dit dat ze zonder grote investeringen kunnen profiteren van de voordelen van een virtuele HR-assistent. Moderne AI-toepassingen zijn geïntegreerd in softwarepakketten die eenvoudig te implementeren zijn, zonder dat bedrijven zelf ontwikkelaars nodig hebben. Hierdoor kunnen deze bedrijven concurreren met grotere organisaties op het gebied van personeelsbeheer.

De integratie van AI in HR-systemen is te vergelijken met de evolutie van muziekconsumptie: van grammofoonplaten naar streamingdiensten. De behoefte blijft hetzelfde, maar de manier waarop we deze invullen, verandert. AI is geen modetrend, maar een krachtige tool die kleine bedrijven helpt om efficiënter en effectiever te opereren.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws