Signalen van drugscriminaliteit herkennen door een spel

26 SEP 2024 14:44 | Gamificationers B.V.

Om inwoners in Parkstad alerter te maken op signalen van drugscriminaliteit wordt het interactieve spel Eenheid 75 aangeboden. Alle 115.000 huishoudens in Parkstad krijgen de kans om gratis mee te spelen samen met familie, vrienden of buurtgenoten. Vanaf 7 oktober wordt er bij alle huishoudens een speciale krant huis aan huis bezorgd. Op deze wijze werken de zeven gemeentes van Parkstad samen in de strijd tegen drugscriminaliteit en ondermijning, waarbij ze willen voorkomen dat criminelen voor illegale activiteiten gebruik maken van legale bedrijven en diensten.

Krant in de brievenbus

In de gemeentes Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal wordt vanaf medio oktober het spel Eenheid 75 aangeboden. Het spel bestaat uit een krant en een app voor op de telefoon. Door de inzet van augmented reality kunnen inwoners op speelse wijze kennis maken met de signalen van drugscriminaliteit, zoals drugslabs en hennepkwekerijen.

Inwoners gaan met behulp van de krant en de app op zoek naar acht verdachte locaties in hun gemeente. De krant bevat interessante artikelen over drugscriminaliteit en geeft uitleg over hoe het spel gespeeld kan worden. Het uiteindelijke doel is om samen met de inwoners drugscriminaliteit te ontmaskeren en een veilige leefomgeving te creëren.

Dirk Delisse, eigenaar van Gamificationers, ontwikkelaar van de game: “Na de succesvolle inzet van Eenheid 75 in 15 gemeentes in Nederland, zijn we blij dat we nu ook in de 7 gemeentes van Parkstad Limburg bij kunnen dragen aan de bewustwording met betrekking tot ondermijnende criminaliteit en de verhoging van de meldingsbereidheid.”

Verdachte signalen melden

Het melden van signalen bij de politie of Meld Misdaad Anoniem is van cruciaal belang voor veilige en leefbare buurten. Om verdachte situaties te kunnen melden, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Rik Caumon (teamchef politie) is blij met de hulp van oplettende inwoners: "Als politie kunnen we niet overal zijn. Inwoners zijn de ogen en oren van de wijk en weten vaak wel of het goed of fout is wat er gebeurt. Door verdachte situaties te melden, kunnen wij sneller drugscriminelen opsporen en hun illegale activiteiten stoppen. Zo zijn we weerbaarder tegen drugscriminaliteit.”

Jacqueline Bisschop van het ACT! Interventieteam Parkstad vult aan: "De impact van drugscriminaliteit op onze samenleving is groot. Het tast niet alleen de veiligheid, maar ook de leefbaarheid van onze wijken aan. Door inwoners met dit spel actief te betrekken en hen te leren verdachte situaties te herkennen, creëren we oplettende inwoners die drugscriminelen geen kans geven."

Win een prijs

De krant wordt tussen 7 en 18 oktober bezorgd in de regio Parkstad. Met behulp van de krant kan de Eenheid 75 app gratis worden gedownload in de appstores. Deelnemers aan het spel maken kans om  leuke prijzen te winnen. Het spel Eenheid 75 wordt mogelijk gemaakt door de zeven gemeenten in Parkstad, de politie, het Openbaar Ministerie, het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum) en het ACT! Interventieteam Parkstad.

 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid