Project ‘Eenheid 75’ in Delft vergroot bewustwording en meldingsbereidheid onder inwoners

12 SEP 2024 15:21 | Gamificationers B.V.

Delft, 12 september 2024 – Het innovatieve project ‘Eenheid 75’ is succesvol afgerond in de gemeente Delft. Het project, dat van mei tot en met augustus plaatsvond, had als doel de bewustwording rondom ondermijnende criminaliteit onder de inwoners te vergroten en hen te stimuleren verdachte situaties te melden. Zowel Erik Markus, Analist Ondermijnende Criminaliteit van de gemeente Delft, als Dirk Delisse, eigenaar van Gamificationers en ontwikkelaar van Eenheid 75, spreken van een groot succes.

Eenheid 75: een interactieve benadering

In het kader van het project ontving ieder huishouden in Delft een speciale game-krant. De krant informeerde de inwoners over een fictieve drugsvangst en de oprichting van de speciale Eenheid 75. Vervolgens werden de Delftenaren gevraagd om met behulp van een gratis app verdachte situaties in hun omgeving op te sporen via Augmented Reality. Deze meldingen leidden uiteindelijk naar de vondst van een virtueel drugslab in de gemeente.

De opzet van het spel diende niet alleen ter vermaak, maar vooral om inwoners op een speelse en onbewuste manier bewust te maken van het belang van het melden van verdachte activiteiten bij de gemeente, politie of Meld Misdaad Anoniem. “Met Eenheid 75 laten we zien dat innovatieve technieken zoals gamification effectief kunnen bijdragen aan onze strijd tegen ondermijnende criminaliteit,” aldus Erik Markus.

Ruime aandacht in de media

Het project trok de aandacht van zowel lokale als regionale media, wat de bewustwording verder vergrootte. Ook landelijke media pikten het project op: het tv-programma 112Vandaag op RTL 5 besteedde er ruimschoots aandacht aan.

Meldingsbereidheid gestegen

De cijfers spreken voor zich: naast de deelname van ongeveer 1000 inwoners aan de game, ontving elk huishouden de game-krant en de bijbehorende artikelen over de aanpak van de gemeente Delft tegen ondermijning. Dit zorgde niet alleen voor een grotere bewustwording, maar ook voor een stijging in de meldingsbereidheid.

“Eenheid 75 heeft bewezen dat we met creatieve oplossingen mensen kunnen activeren en betrekken bij de aanpak van criminaliteit in hun eigen omgeving,” zegt Dirk Delisse van Gamificationers. “Het succes van dit project geeft ons inspiratie om dergelijke initiatieven in de toekomst verder uit te breiden.”

Voor meer informatie: - Dirk Delisse, Eigenaar Gamificationers, 0413-302773 / 06-22954196, dirk@gamificationers.nl - Erik Markus, Analist Ondermijnende Criminaliteit, Gemeente Delft, emarkus@delft.nl
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Gamificationers B.V.

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid