Never Waste A Good Crisis introduceert 31 briljante ideeën voor een circulaire toekomst

23 NOV 2021 10:45 | Stichting What Design Can Do

De vijfde publicatie van What Design Can Do (WDCD) viert de vloedgolf aan creatieven die werken aan het wegontwerpen van afval.

Amsterdam, 23 november 2021 – Het nieuwe gele boek van WDCD reageert op een van de grootste uitdagingen van deze tijd, afval, met 31 creative optimisten die onze relatie met afval willen herdefiniëren. Van bouwen met bacteriën tot ontwerpen voor ontmantelen, Never Waste A Good Crisis biedt een boeiende inkijk in de initiatieven en experimenten die ons dichter bij een circulaire toekomst brengen.

We staan aan de afgrond van verschillende ecologische crises. Creatieve industrieën zijn lange tijd onderdeel geweest van het probleem door bij te dragen aan over-consumptie en over-productie. De vooruitstrevende creatieven in dit boek laten zien dat het beter kan. Design kan (en moet) onderdeel zijn van de oplossing. What Design Can Do’s creatief directeur Richard van der Laken legt uit: ‘Ontwerpers zitten in de unieke positie om de manier waarop en waarmee dingen gemaakt worden te veranderen. Dit is een enorme verantwoordelijkheid - en een kans. Met dit boek, willen we de creatieven  steunen die zich andere manieren van leven, ontwerpen en consumeren durven voorstellen, binnen de grenzen van onze planeet.’ 

 

Onder hen zijn pioniers zoals Fernando Laposse (Mexico), wiens project Totomoxtle landbouw afval en traditionele ambacht samenbrengt, de onnavolgbare Yasmeen Lari (Pakistan), die modder en kalk gebruikt om zero-carbon en zero-waste schuilplaatsen te creëren, en Studio Formafantasma (Italië), waarvan het kunstwerk Ore Streams de valkuilen en politiek rondom het recyclen van elektronica onderzoekt. Never Waste A Good Crisis beschrijft ook een breed scala aan opkomende ontwerpers van over de hele wereld, inclusief het werk van recent afgestudeerden zoals Valdís Steinarsdóttir (IJsland) en Carvey Maigue (Filipijnen).

Een deel van het boek is gewijd aan de 16 winnaars van de wereldwijde No Waste Challenge, een ontwerp competitie geïnitieerd door WDCD en de IKEA Foundation. WDCD laten de lezer kennismaken met de meest inspirerende ideeën die voorkwamen uit de in totaal meer dan duizend inzendingen. Sommigen zijn ‘big-picture’ ideeën die afval en de waarde daarvan bekijken door een lange lens. Anderen blijven dichter bij huis en leveren kleine ‘hacks’ om het gedrag van consumenten te veranderen of om afvalverwerking veiliger te maken voor hen die dat het meest nodig hebben. Van repareer-clubs tot levende doodskisten, dit zijn de concepten die circulair design, zoals we dat nu kennen, veranderen.   

ENKELE VAN DE 31 UITGELICHTE PROJECTEN ZIJN…

The Slum Studio door Sel Kofiga (Ghana) — The Slum Studio is een kledingmerk en creatief platform dat overgebleven stukken stof van de tweedehandsmarkten uit heel Ghana gebruikt om kleurrijke items te produceren. Door middel van verhalen en fotografie, legt de studio machtsstructuren bloot die betrokken zijn bij de wereldwijde mode productie. Kunstenaar en oprichter Sel Kofiga zegt: ‘Als je de macht hebt om te kopen, heb je de macht om de betrokken spelers aan de tand voelen.’ 

Seaweed Cycle door Studio Klarenbeek & Dros (Nederland) — Net als vele anderen, geloven  Eric Klarenbeek and Maartje Dros dat 3D printen een cruciaal ambacht van de circulaire economie gaat worden. Om dit te bewijzen, hebben ze een alternatief biomateriaal ontwikkeld, genaamd weed-ware. Het proces begint bij de zee, waar algen geoogst worden in samenwerking met lokale boeren. Daarna wordt het gekweekt, gedroogd en verwerkt tot een flexibele polymeer die gebruikt kan worden voor het 3D printen van zo goed als  alles, van shampooflessen tot servies en meubels.  

Pimp My Carroça door Thiago Mundano (Brazilië) — Graffiti kunstenaar Thiago Mundano is geboren en getogen in São Paulo en bekend van zijn politiek geëngageerde kunst. Hij startte Pimp My Carroça in 2012 als pleitbezorger van de rechten van afvalverzamelaars in Brazilië door middel van kunst, educatie en collectieve participatie. Sindsdien is Pimp My Carroça uitgegroeid tot een volwaardige beweging, die zowel afvalverzamelaar als -aanbieders van dienst is met een mobiele app en een netwerk van vrijwilligers in meer dan 40 steden.  

Gezamenlijk dienen deze ideeën als hoogstnoodzakelijke wegwijzers voor de nieuwe economie. Stuk voor stuk zijn ze zowel een reden om optimistisch te zijn, als een dringende oproep tot actie. Design filosoof Alice Rawsthorn stelt: ‘Dit is het moment om niet alleen dingen bij te stellen, maar om tegelijkertijd na te denken over hoe onze wereld opnieuw ontworpen moet worden.’

Never Waste a Good Crisis is mede mogelijk gemaakt door de steun van Fedrigoni Papers en Zwaan Lenoir printing. Het boek is nu te bestellen via www.whatdesigncando.com.

 

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek