Op 1 augustus 2024 heeft prof. dr. Sidney Rubinstein een aanstelling als bijzonder hoogleraar gekregen aan de leerstoel “Optimizing Management of Musculoskeletal Health” aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Rubinstein is naast zijn werk als chiropractor in eigen praktijk, al langere tijd werkzaam aan de Vrije Universiteit. Hij heeft zich, naast het behandelen van patiënten, altijd gericht op onderzoek en ontwikkeling binnen de chiropractie en musculoskeletale (MSK) aandoeningen.
Musculoskeletale (MSK) aandoeningen in het algemeen, en nek- en lage rugpijn in het bijzonder, zijn wereldwijd veelvoorkomende aandoeningen, die een enorme economische last voor de samenleving vormen. Van de honderden aandoeningen die door de Global Burden of Disease Study werden bestudeerd, stond lage rugpijn op de hoogste plaats in termen van disability. Met name door de vergrijzing zal het probleem en de last voor de samenleving de komende decennia alleen maar toenemen. Daarom is adequaat management en de behandeling van MSK-aandoeningen in het algemeen, en nek- en lage rugpijn in het bijzonder, essentieel voor patiënten, clinici, en beleidsmakers en de samenleving.
Voor de behandeling van deze MSK-aandoeningen bestaan talrijke interventies; variërend van farmacologische tot niet-farmacologische interventies, waaronder oefentherapie, manuele therapie, injecties en in uiterste gevallen chirurgie. De effecten van deze veelgebruikte niet-farmacologische interventies zijn in systematische reviews samengevat, die de basis vormen voor internationale richtlijnen. Om verspilling van onze waardevolle middelen te voorkomen is het van cruciaal belang om de zorg te optimaliseren, maar tot nu toe hebben wetenschappelijke inspanningen slechts beperkt succes gehad.
Doelstellingen leerstoel
Ten eerste het optimaliseren van de zorg voor MSK-aandoeningen door o.a. de (kosten)effectiviteit van niet-farmacologische interventies te onderzoeken; hiaten in het wetenschappelijk bewijs te identificeren; en identificeren wie een grotere kans op behandelsucces heeft. Overige inspanningen zullen gebruik maken van andere typen studie designs (bijv. choice design studies) om te identificeren welke kenmerken patiënten tegen elkaar afwegen bij het kiezen voor een bepaald type zorg. Hier valt te denken aan de verwachte kosten, effectiviteit, risico’s, duur en frequentie van een behandeling.
Ten tweede is het doel de alliantie tussen de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), die nota bene deze leerstoel subsidieert en de Vrije Universiteit, Amsterdam, afdeling Gezondheidswetenschappen te bewerkstelligen. Beide organisaties delen een visie op volksgezondheid om de last van MSK-aandoeningen voor de maatschappij terug te dringen. De NCA heeft als doel het chiropractische beroep te verenigen en hoogwaardige patiëntenzorg te waarborgen. Verder streeft de NCA naar groei en erkenning van het beroep. Met zijn meer dan 30 jaar klinische praktijkervaring is Sidney Rubinstein in een unieke positie om klinische vragen te vertalen naar toetsbare hypothesen om evidence-based zorg te stimuleren.
De NCA is uitermate dankbaar dat hij deze belangrijke rol op zich wil nemen en kijkt uit naar zijn resultaten.
Dit is een origineel bericht van Nederlandse Chiropractoren Associatie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.