EMMELOORD/MAASTRICHT, 9 juli 2021 – Steeds meer topsporters kiezen voor chiropractie om effectiever te trainen, de kans op blessures te verkleinen en de hersteltijd te beperken. Diverse Olympische sporters die meedoen in Tokyo, topwielrenners als Wilco Kelderman, Tom Dumoulin en Primož Roglič, wielerploegen als Jumbo-Visma en het voormalige Sunweb, het RTC Wielrennen en de Triatlon bond (NTC) hebben inmiddels een chiropractor toegevoegd aan hun medische staf.
In landen als Amerika is chiropractie al de standaard voor topsporters. Waar in de American Football Competitie van de NFL in 2002 nog slechts 31% van de teams een chiropractor in de arm had genomen, is dat nu 100%. Maar liefst 90% van de atleten in de VS bezoekt regelmatig een chiropractor, onder wie gouden medaillewinnaar Usain Bolt uit Jamaica. Ook in Nederland is chiropractie bij topsporters in opkomst. Wielrenner Wilco Kelderman, momenteel hoog geklasseerd in de Tour de France, bereidt zich bijvoorbeeld voor op zijn seizoen met behulp van een sportchiropractor. ,,Met uitdagingen als de Giro d’Italia en de Tour de France is chiropractische zorg de schakel voor mijn lichamelijke herstel, blessure preventie. Zeker nu is het heel erg belangrijk in aanloop van een seizoen om fit en blessurevrij te blijven”, zegt hij.
In Nederland worden gekwalificeerde chiropractoren sinds 1975 verenigd in de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), die streeft naar erkenning van deze medische specialiteit. Het voornaamste werkterrein van een chiropractor zijn rug-, nek-, en hoofdpijnklachten. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen daar last van.
Een bekende sportchiropractor is Maarten Tielen. Hij helpt veel topsporters vanuit zijn praktijk in Maastricht. Hij kwam als student fysiotherapie met rugklachten bij een chiropractor terecht toen de reguliere zorg en fysiotherapie niets voor hem konden betekenen. Door de behandeling werden de klachten verlicht en daarna wilde Tielen hetzelfde gaan doen. Hij volgde een opleiding CIOS, fysiotherapie en chiropractie en specialiseerde zich in sportchiropractie. Dat specialisme kijkt niet alleen naar de wervelkolom, maar naar de hele keten van het bewegingsapparaat en combineert dat met vele myofasciale (spiertechnieken) en oefeningen. In zijn praktijk helpt hij meerdere Olympische sporters die actief zijn in sporten als wielrennen, triatlon en mountainbiken.
Hij werkt al een paar jaar met Tom Dumoulin en kreeg vorig jaar een oproep van wielerploeg Jumbo-Visma. ,,Ik had vakantie met mijn gezin en kreeg ineens een telefoontje van de ploeg, met de vraag of ik zo snel mogelijk naar Tignes (Frankrijk – waar Jumbo-Visma op hoogtestage was) kon komen voor Primož Roglič, dé grote favoriet om de Tour de France te winnen”, vertelt Tielen. ,,De profwielrenner had een forse blessure na een val, tien dagen voor de start van de tour. Ik ben toen met mijn gezin naar Tignes afgereisd. Primož moest de week erna beter zijn. In combinatie met medisch overleg met de ploegarts, zorgde ik ervoor dat hij effectief behandeld werd. Uiteindelijk is het goed gekomen: Primož heeft op de 4e dag zelfs een etappeoverwinning behaald in de Tour de France. Later heeft hij tot de voorlaatste dag in het geel gereden. Voor mij was het geweldig om voor deze topsporter op dat moment zo veel te kunnen betekenen, zodat hij toch zijn volle potentiaal kon halen en daarmee zijn droom kon verwezenlijken.”
Tielen is ook werkzaam als medisch staflid van het RTC Wielrennen en de Triatlon bond (NTC). Volgens hem is sportchiropractie niet meer weg te denken uit de topsport. ,,Topsport heeft typische andere klachten, oorzaken en blessures die je niet vaak tegenkomt bij reguliere patiënten met rug- nek en hoofdpijnklachten”, zegt hij. ,,Vaak is het zo bij sporters dat ze eerst andere (para)medici hebben gezien, die vervolgens de oorzaak van het probleem niet kunnen vinden, waardoor de blessure weer terugkomt of blijft. Als sportchiropractor heb je goede diagnostische kennis over blessures en onderliggende pathologie en goede tools en technieken die andere paramedici niet altijd kunnen gebruiken om de oorzaak van de blessure aan te pakken en de sporter klachtenvrij te maken en houden. Ik hoop dat sportbonden, wielerploegen en grote voetbalclubs - net als in andere landen - steeds meer inzien dat wij met onze specialisatie een belangrijke aanvulling zijn. Wij bieden extra kennis aan de sportarts en aanvullende/complementerende tools aan de fysiotherapeut. Met zijn drieën vormen we een solide team voor een topsporter.”
Dit is een origineel bericht van Nederlandse Chiropractoren Assocatie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.