BN'ers kiezen de beste kaas en zuivel van Nederland, gemaakt op de boerderij

14 MRT 2022 09:00 | VRHL Content en Creatie BV

Eén keer per jaar kiezen professionele keurmeesters de beste kaas, zachte kazen en zuivel, gemaakt op de boerderij. Boeren en boerinnen uit het hele land - die zelf hun melk verwerken tot kaas of zuivel - strijden om de Den Besten Cum Laude Award. Ofwel, de gouden melkbus met de grote oren!

Drie dagen lang staat Fort Wierickerschans in Bodegraven in het teken van de verkiezing van de Cum Laude Awards, de grootste landelijke keuring. Op 14 en 15 maart keuren professionele keurmeesters de kazen en zuivel, in dertien verschillende categorieën. In groepjes van twee beoordelen zij de ingezonden producten op verschillende aspecten: uiterlijk, doorsnede (zijn de 'ogen' mooi verdeeld?) en consistentie (is de kaas lekker smeuïg?). Geur en smaak zijn uiteraard het allerbelangrijkst. De beste kaas en zuivel in elke categorie krijgt het predicaat 'Cum Laude' en wint een bronzen, zilveren, gouden of zelfs platina medaille.

BN'ers kiezen de allerbeste kaas en zuivel

Op woensdag 16 maart beoordeelt een culinair panel van journalisten, koks en vinologen de winnaars van een platina medaille nog eens op geur en smaak. Sandra Ysbrandy, Laura de Grave, Felix Wilbrink, Ramon Beuk, René Pluim, Sharon de Miranda en Martine Hauwert bepalen met elkaar wie de uiteindelijke winnaar wordt van de Den Besten Cum Laude Award in de categorie kaas en in de categorie zuivel.

Roadshow, video's en prijsuitreiking

Vanwege corona is er - net als vorig jaar - geen grote prijsuitreiking in Fort Wierickerschans. Met een roadshow verrassen we de winnaars van een platina medaille op hun eigen boerderij. Marije van der Poel, een van de organisatoren, vertelt: "Zodra de eerste winnaars bekend zijn, stappen we in de auto en crossen we met een promotieteam door heel Nederland. Vorig jaar was dat een groot succes. We maken foto's en een vlog, zodat iedereen kan meegenieten van de prijswinnende, enthousiaste boeren en boerinnen."

Geheimhouden

Winnaars van Cum Laude Awards moeten tot vrijdag 18 maart geheimhouden dat hun kaas of zuivelproducten tot de Cum Laude-producten behoren. "Vrijdag maken we vanaf 7 uur 's ochtends elk uur een winnaar bekend. Dat gebeurt allemaal online, via video's die we op de boerderijen van de winnende zuivelproducten hebben gemaakt. De filmpjes worden gedeeld op de Youîube-pagina van Boerderijzuivel en via Facebook en Instagram."

Vanaf 26 maart te koop

Van der Poel verwacht dit jaar veel belangstelling van de landelijke pers. "Boerderijzuivel zit in de lift. Zeker nu de consument bewust op zoek is naar eerlijke en echte producten. Die zijn vaak gewoon te koop op de boerderij zelf. Ook duurzaamheid speelt mee; mensen zien in dat het voor het milieu hartstikke goed is om je producten dichtbij huis te halen." Ook voor de 450 boerderijzuivelbereiders in Nederland is de bekendmaking spannend. De winnende producten zijn vanaf 26 maart te koop bij boerderijwinkels en kaasverkoopppunten door heel Nederland, te vinden via de postcodechecker op www.cumladeawards.nl.

Meer binnen de rubriek Celebrity