Organisatoren Cum Laude Awards verrassen boeren op eigen erf

06 SEP 2021 10:48 | Bond van Boerderijzuivelbereiders

Vanaf dinsdag 7 september worden de winnaars van de Cum Laude Awards bekendgemaakt. Tijdens de uitreiking worden de beste kaas- en zuivelproducten (gemaakt op de boerderij) in diverse categorieën bekendgemaakt. Dit jaar gebeurt dat op een unieke manier; tijdens een vijf dagen durende roadshow worden de winnende boeren verrast op hun eigen boerderij.

Roadshow

De Cum Laude Awards is de jaarlijks terugkerende, landelijke wedstrijd voor boeren die zelf hun melk verwerken tot kaas en/of zuivel. Voorgaande jaren vond de uitreiking op feestelijke wijze plaats in Bodegraven. Corona dwong de organisatie een alternatieve uitreiking te bedenken. En die wordt er niet minder feestelijk op; dit jaar belooft bijzonderder te worden dan ooit, geven de organisatoren aan. Marije van der Poel is namens De Bond van Boerderijzuivelbereiders (BBZ) een van de initiatiefnemers. Ze zegt: “Nog nooit duurde de uitreiking een week. Op maandag 6 en dinsdag 7 september keuren de professionele keurmeesters de kazen. Zij beoordelen de ingezonden producten. Zuivelproducten worden beoordeeld op geur, smaak en consistentie. Kazen worden beoordeeld op uiterlijk, doorsnede, consistentie en natuurlijk ook op de geur en de smaak. ’s Middags stappen we in de auto om op dinsdagmiddag al de eerste winnende boeren te overvallen op hun boerderij.”

Video’s met uitreiking

Winnaars van de Cum Laude Awards moeten tot vrijdag geheimhouden dat hun kaas of zuivelproducten tot de Cum Laude-producten behoren. “Vrijdag maken we vanaf 7 uur ’s ochtends elk uur een winnaar bekend. Dat gebeurt allemaal online, via video’s die we op de boerderijen van de winnende zuivelproducten hebben gemaakt.” Video’s worden gedeeld op de website van de BBZ: boerderijzuivel.nl. De hoogst scorende producten worden op woensdag 8 september nog eens beoordeeld op geur en smaak door een culinair panel, bestaande uit koks (onder wie Sandra Ysbrandy en Ramon Beuk), journalisten en vinologen. Deze score bepaalt wie naar huis gaat (of eigenlijk thuisblijft) met de Den Besten Cum Laude-melkbus.

Boerderijzuivel in de lift

Van der Poel verwacht dit jaar veel belangstelling van de landelijke pers. “Boerderijzuivel zit in de lift. Zeker in coronatijd is de consument op zoek geweest naar eerlijke en echte producten. Die vaak gewoon te koop zijn op de boerderij zelf. En ook het duurzame aspect speelt mee; mensen zien in dat het voor het milieu hartstikke goed is om je producten dicht bij huis te halen.” Ook voor de 250 boerderijzuivelbereiders in Nederland is de bekendmaking spannend. “We maken elk uur winnaars bekend”, aldus Van der Poel. Winnende producten zijn vanaf 1 oktober te koop bij alle speciaalzaken. Deze speciaalzaken zijn via de postcodechecker te vinden op www.cumlaudekaas.nl.

Meer binnen de rubriek Melk- en zuivelproducten