Landelijke keuring boerderijzuivel: Wie wint straks de ‘Gouden melkbus met de grote oren’?

10 MRT 2023 09:42 | Bond van Boerderijzuivelbereiders

Op 13 maart strijden boeren en boerinnen uit het hele land – die zelf hun melk verwerken tot kaas of zuivel – om de felbegeerde Den Besten Cum Laude Awards, ofwel de ‘Gouden melkbus met de grote oren’. Op die dag wordt in Fort Wierickerschans te Bodegraven, het recordaantal van 342 kazen en 227 zuivelproducten gekeurd.

De inzendingen zijn verdeeld over dertig categorieën en twee hoofdgroepen: kaas en zachte kaas en zuivel. Het aantal inzendingen is overweldigend dit jaar: 38% meer kaas en maar liefst 89% meer zachte kaas en zuivel dan vorig jaar. Elke categorie kent één winnaar, die met een platina medaille naar huis gaat. Uit alle winnaars worden bovendien twee ‘superwinnaars’ gekozen. Eén gaat met de Den Besten Cum Laude Award in de categorie ‘kaas’ naar huis. De ander wordt beloond met de Den Besten Cum Laude Award in de categorie ‘zachte kaas en zuivel’.

De 42 keurmeesters, herkenbaar aan hun witte jassen, worden ondersteund door twee arbiters tijdens deze landelijke keuring van boerderijzuivel. Op donderdag 16 maart is de feestelijke prijsuitreiking, waar alle boeren, kaashandelaren en stakeholders aanwezig zijn.

Uiteraard bent u ook van harte welkom in Fort Wierickerschans tijdens de keuring op maandag 13 maart of bij de uitreiking van de prijzen op donderdag 16 maart.

Meer informatie: https://www.cumlaudekaas.nl/

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw