ABU klaar voor invoering wet Meer zekerheid flexwerkers

19 MEI 2025 15:46 | ABU

De ABU is klaar voor de invoering van de wet Meer zekerheid flexwerkers. Minister Van Hijum stuurde het wetsvoorstel vandaag naar de Tweede Kamer. Dit voorstel vloeit voort uit het SER-advies van 2021 en maakt deel uit van het bredere arbeidsmarktpakket dat het kabinet samen met sociale partners heeft opgesteld. Het doel is om de positie van flexwerkers, waaronder uitzendkrachten, te versterken en hen meer zekerheid te bieden.

Nieuwe CAO sluit aan bij wetsvoorstel

Hoewel de wet nog door de Tweede en Eerste Kamer moet, heeft de ABU (samen met NBBU) niet gewacht met het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten. In het SER-advies van 2021 is afgesproken dat er geen verschil meer mag zijn in de waarde van de beloning tussen uitzendkrachten en mensen in vaste dienst. In de nieuwe Cao voor Uitzendkrachten die per 1 januari 2026 ingaat is dat volledig geregeld. Koops: “Hiermee geven we invulling aan goed werkgeverschap voor onze uitzendkrachten.”

Sneller zekerheid

Het wetsvoorstel wijzigt het uitzendregime door onder meer de termijnen voor tijdelijke contracten te verkorten. Uitzendkrachten krijgen sneller een vast contract. Fase A wordt teruggebracht van 78 naar 52 gewerkte weken, en Fase B wordt gehalveerd van vier naar twee jaar. De ABU (en NBBU) heeft deze aanpassingen eerder al deels doorgevoerd in de cao: Fase A is verkort naar 52 weken en Fase B naar drie jaar.

Oproep aan politiek: behoud balans

De ABU staat positief tegenover het wetsvoorstel omdat de meeste voorstellen uit het SER-advies (met een goede balans tussen flex en zekerheid) zijn overgenomen. Jurrien Koops, directeur: “Wij roepen de Tweede Kamer dan ook op om de balans die in dit wetsvoorstel zit te behouden.”

Maak vaart

Tot slot: het wetsvoorstel is onderdeel van een breder arbeidsmarktpakket. Het zou goed zijn als er vaart wordt gemaakt met de rest van het pakket, in het bijzonder de verduidelijking van de positie van zzp’ers. Koops: “De ABU heeft steeds gepleit voor gelijktijdige hervormingen in samenhang: dus tegelijkertijd voor alle soorten contracten. Wat ons betreft is een volgende stap een fundamentele hervorming van ons sociale stelsel dat zekerheid biedt aan mensen los van de contractvorm. Precies waar de Raad van State eerder voor pleitte.

Dagelijks werken zo’n 400.000 mensen als uitzendkracht. Uitzendkrachten vormen 2,5% van de beroepsbevolking in Nederland. Meer cijfers via https://www.abu.nl/factsheet-de-waarde-van-uitzendwerk-2023/

 

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen