Prinses Laurentien opent Dag van het jonge kind in het Nationaal Onderwijsmuseum

23 NOV 2022 09:05 | Nationaal Onderwijsmuseum

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien opent woensdag 23 november de Dag van het jonge kind in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Op deze dag staan we stil bij de taalontwikkeling van kinderen. Vanaf de groei tijdens de zwangerschap tot het moment dat het kind naar school gaat.

Prinses Laurentien opende in 2021 de tentoonstelling boom roos vis in het Onderwijsmuseum, vandaag krijgt deze samenwerking een vervolg.      Foto: Rob Niemantsverdriet                                                                                                                                                                            

Eerste 1000 dagen van een kind

Een dag voor professionals werkzaam in het onderwijs, in de kinderdagopvang, bij consultatiebureaus en in de kraamzorg. Vanuit verschillende disciplines is kennis gedeeld over taalontwikkeling. Naast Prinses Laurentien is ook Sabine Hunnius, Hoogleraar Developmental Cognitive Neuroscience en werkzaam bij het Baby & Child Research Center, aan deze dag verbonden. Zij geven samen college over de eerste 1000 dagen van een kind. Daarnaast kunnen de deelnemers zelf aan de slag met verschillende workshops, gegeven door bevlogen professionals.

Taalschatten

Op initiatief van Prinses Laurentien is in 2021 het programma Taalschatten van start gegaan. Een samenwerking van haar stichting Number five foundation met Stichting Lezen en Schrijven en Tilburg University. Taalschatten heeft tot doel de bewustwording over de rol van ouders in de taalverwerving van baby’s en jonge kinderen te vergroten. Daarbij richt het zich op ouders en het hele ecosysteem rondom gezinnen: van verloskundige tot basisschooldirecteur, van bibliotheek tot luierproducent en alles daartussenin.

Boom roos vis

De huidige tentoonstelling 'boom roos vis' in het Nationaal Onderwijsmuseum heeft een directe relatie met dit onderwerp. In deze tentoonstelling staat de ontwikkeling rondom leren lezen en leesplezier centraal. Dit leren lezen, en het leesplezier start al bij de geboorte. Naast de lezing en workshops kan deze tentoonstelling ook bezocht worden.

Meer binnen de rubriek Onderwijs