​​​​​​​Bijdrage Onderwijsmuseum verrijkt tentoonstelling in Comenius Museum

10 FEB 2025 11:29 | Nationaal Onderwijsmuseum

‘De Wereld in Beeld’ toont veelzijdigheid van natuuronderwijs, vroeger en nu

Vanaf 12 februari 2025 opent het Comenius Museum in Naarden de tentoonstelling De Wereld in Beeld, waarin de rijke geschiedenis en hedendaagse toepassingen van natuureducatie centraal staan. Dankzij de bijzondere bijdragen van het Nationaal Onderwijsmuseum zijn diverse historische objecten onderdeel van deze expositie. Blikvanger is het originele olieverfschilderij van Het Naardermeer van de beroemde onderwijsillustrator M.A. Koekkoek (1873-1944).

Samenwerking brengt erfgoed tot leven

De tentoonstelling neemt bezoekers mee op een reis door de tijd, van het iconische leerboek Orbis Pictus (1658) van Jan Amos Comenius tot hedendaagse onderwijsmethoden waarin duurzaamheid en klimaatbewustzijn centraal staan. De bijdragen van het Nationaal Onderwijsmuseum vormen een onmisbaar onderdeel van de tentoonstelling. Lisa Traarbach, medewerker collectiebeheer, selecteerde en verzorgde de stukken die in Naarden te zien zijn, terwijl historicus en hoofd onderzoek Jacques Dane zijn expertise inbracht door veel van de teksten van de tentoonstelling te schrijven en inhoudelijke context te leveren.

Jacques Dane, die op 12 februari mede de opening van de tentoonstelling verzorgt, benadrukt: “Het is prachtig om te zien hoe de objecten uit onze collectie bijdragen aan een expositie die laat zien hoe relevant Comenius’ ideeën over natuur en onderwijs nog steeds zijn.”

Een reis door natuureducatie: van Orbis Pictus tot nu

In De Wereld in Beeld ontdek je hoe Comenius’ ideeën over leren via de zintuigen een blijvende invloed hebben op natuureducatie. Van de iconische Orbis Pictus tot natuurschoolplaten en vernieuwende hedendaagse lesmethoden. Bezoekers worden uitgedaagd na te denken over de rol van natuur in ons huidige onderwijssysteem.

Olieverfschilderij van Het Naardermeer

Het leren via schoolplaten komt in de tentoonstelling aan bod. Enkele bekende schoolplaten van onderwijsillustrator M.A. Koekkoek (1873-1944) zijn in Naarden te zien, met als hoogtepunt het originele olieverfschilderij van Het Naardermeer. Naast de schoolplaten zijn er nog meer leermiddelen uit de rijke collectie van het Onderwijsmuseum te zien, die normaal liggen opgeborgen in het depot. Een buitenkans dus!

Een belevenis voor jong en oud

Naast de historische en actuele perspectieven biedt de tentoonstelling interactieve activiteiten voor alle leeftijden. Kinderen kunnen aan de slag met kleurplaten geïnspireerd door Comenius’ prenten of een doe-boekje, terwijl volwassenen zich kunnen verdiepen in lezingen of rondleidingen. Inspiratie? Laat jouw eigen idee voor natuureducatie anno 2025 achter op het interactieve station.

De Wereld in Beeld is vanaf 12 februari 2025 te zien in het Comenius Museum in Naarden. Voor meer informatie over de tentoonstelling en bijbehorende activiteiten, bezoek de website van het Comenius Museum.

Het Naardermeer. Olieverfschilderij op linnen door M.A. Koekkoek gemaakt voor de 2e serie schoolplaten  'Dieren in ons land'. Het betreft de 1e schoolplaat van de serie, 1920 – 1925. Collectie Noordhoff | Nationaal Onderwijsmuseum | H166.454

 

HR beelden zijn op te vragen via communicatie@onderwijsmuseum.nl Bent u op zoek naar meer informatie of een interview neem dan contact op met Sofie Dietvorst via communicatie@onderwijsmuseum.nl of via 078 6326820 Over het Onderwijsmuseum Het Nationaal Onderwijsmuseum volgt en duidt actuele onderwijsontwikkelingen, blikt vooruit en reflecteert op het verleden. De rijke collectie onderwijskundig erfgoed biedt onderzoekers en beleidsmakers al bijna 150 jaar historische context bij actuele vraagstukken. Samen met onderwijspartners plaatst het Onderwijsmuseum actuele kwesties in historisch perspectief. Altijd in een passende vorm die een brede groep bezoekers naar de museumlocatie in Dordrecht trekt. Kijk voor meer informatie op www.onderwijsmuseum.nl

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur