Onderwijsmuseum neemt licentie - en beeldaanvragen historische collectie Noordhoff over 

26 JUN 2024 10:24 | onderwijsmuseum.nl

Vanaf heden kunnen partijen die geïnteresseerd zijn in (commercieel) gebruik van de afbeeldingen van de collectie Noordhoff terecht bij het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Wie bijvoorbeeld op zoek is naar de welbekende plaatjes van Ot en Sien, getekend door Cornelis Jetses, of de prachtige afbeelding ‘In sloot en plas’ van M.A. Koekkoek kan contact opnemen met het museum. 

Ot en Sien, aquarel in zwart/wit door C. Jetses. Uit: Nog bij Moeder, eerste editie, derde stukje, ca. 1904. p 59. Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht | Collectie  Noordhoff | H148.844

De collectie bestaat uit het beeldarchief van onderwijsuitgeverijen J.B. Wolters en Erven P. Noordhoff. De uitgeverijen fuseerden in 1968 tot Wolters-Noordhoff, inmiddels omgedoopt naar het huidige Noordhoff, maar vonden beide hun oorsprong in de 19e eeuw.  

De collectie bestaat uit zo’n 25.000 afbeeldingen van ca. 1900 tot 1970 en bestaat uit unieke originele illustraties; hoofdzakelijk pen- en potloodtekeningen, maar ook aquarellen en olieverfschilderijen. Honderden illustratoren zijn vertegenwoordigd, waaronder bekende namen als Cornelis Jetses, Marinus Adrianus Koekkoek, Johan Herman Isings en Rie Cramer. Met subsidie van Metamorfoze, het nationale programma voor het behoud van papieren erfgoed, is de collectie volledig gedigitaliseerd en deels gerestaureerd. Sinds 2022 is een deel van deze collectie al online te zien via de site van Collectie Nederland. Ook wordt de collectie regelmatig getoond in tentoonstellingen in het museum of, door bruiklenen, elders in het land. 

Het Onderwijsmuseum heeft deze archiefcollectie al sinds 2010 in langdurige bruikleen van Noordhoff.  

Partijen die op zoek zijn naar specifieke afbeeldingen uit deze collectie, voor gebruik op gebruiksvoorwerpen of in publicaties, kunnen met ingang van dit jaar contact opnemen met het Onderwijsmuseum via beeldaanvraag@onderwijsmuseum.nl om te bespreken wat er mogelijk is. 

Voor beeldmateriaal check de bijlagen of kijk op www.onderwijsmuseum.nl. HR beelden zijn op te vragen via communicatie@onderwijsmuseum.nl Bent u op zoek naar meer informatie of een interview neem dan contact op met Sofie Dietvorst via communicatie@onderwijsmuseum.nl of via 078 6326820 Over het Nationaal Onderwijsmuseum: Het Nationaal Onderwijsmuseum is gevestigd in het monumentale pand ‘De Holland’ in Dordrecht. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 325.000 voorwerpen, de meest toonaangevende onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in onze collectie. Van lei tot laptop. Kom en ontdek het Onderwijsmuseum!

Meer binnen de rubriek Onderwijs