Cornelis Jetses: meer dan Ot en Sien - Tentoonstelling met bruiklenen van Onderwijsmuseum

08 JUL 2024 10:16 | onderwijsmuseum.nl

De Musiceerende Hazen, ingekleurde pentekening. C. Jetses. Uit: De Zingende Kinderwereld, 1907. Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht | Collectie Noordhoff | H149.835

Museum Havezate Mensinge in Roden opende 6 juli de tentoonstelling ‘’Cornelis Jetses: meer dan Ot en Sien.’’ De in 1873 geboren Groninger is vooral bekend als illustrator van de leesplank ‘Aap-Noot-Mies’ en Ot en Sien. Veel van deze afbeeldingen zien we vandaag de dag nog op koekblikken en andere snuisterijen. Jetses heeft echter heel wat meer te bieden: prachtige sprookjesillustraties, sierlijke affiches en kleurrijke aquarellen! Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht heeft voor deze tentoonstelling verschillende objecten in bruikleen gegeven.

De tentoonstelling ‘Cornelis Jetses’ biedt een kennismaking met het talent en de veelzijdigheid van de kunstenaar. Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht geeft voor deze tentoonstelling originele tekeningen en schilderijen van Jetses uit de Collectie Noordhoff in bruikleen. Bezoekers kunnen genieten van deze prachtige aquarellen in kleur, waarvan schoolplaten zijn gemaakt, evenals originele illustraties voor schoolboekjes die tussen 1910 en 1950 werden gebruikt. Deze omvatten zowel pentekeningen in zwart-wit als aquarellen in kleur en zwart-wit. Ook het lesboekje behorend bij het leesplankje ‘Aap-Noot-Mies’ is te zien.

Directeur Petra Reijnhoudt van het Onderwijsmuseum lichtte tijdens de opening toe: “De tentoonstelling biedt een kans om de originelen naast de gedrukte versies te zien en biedt een inkijk in het productieproces van lesmateriaal aan het begin van de twintigste eeuw. Jetses heeft in zijn loopbaan duizenden illustraties gemaakt en uit het originele werk, dat er nu nog steeds perfect uitziet, blijkt zijn vakmanschap en toewijding. De stijl van Jetses met lieflijke tafereeltjes en levendige composities roept een huiselijk en vertrouwd gevoel op.”

Dankzij de bruiklenen van het Onderwijsmuseum, samen met bruiklenen van de Cornelis Jetses Stichting in Groningen worden er nooit eerder vertoonde werken getoond. De tentoonstelling belicht de grote diversiteit van Jetses’ oeuvre: naast de educatieve illustraties van het Onderwijsmuseum zijn er ook reclamewerk, sprookjes, en de illustraties die hij voor het Nederlandse, Duitse en Indische leesonderwijs maakte, te zien.

De tentoonstelling ‘’Cornelis Jetses: meer dan Ot en Sien’’ is te bezichtigen tot en met 5 januari 2025. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van Museum Havezate Mensinge.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en persfoto’s neem contact op met Sofie Dietvorst, marketing & communicatie, Nationaal Onderwijsmuseum via communicatie@onderwijsmuseum.nl of bel 078- 632 68 24. Over het Nationaal Onderwijsmuseum: Het Nationaal Onderwijsmuseum is gevestigd in het monumentale pand ‘De Holland’ in Dordrecht. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 325.000 voorwerpen, de meest toonaangevende onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in onze collectie. Van lei tot laptop. Kom en ontdek het Onderwijsmuseum! Contactgegevens: Van: Nationaal Onderwijsmuseum Website: https://www.onderwijsmuseum.nl Contactpersoon: Sofie Dietvorst Telefoon: 078 - 632 68 24 Email: communicatie@onderwijsmuseum.nl

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur