Dit is een expertquote van Daan Bleichrodt, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: De bosoppervlakte in Nederland neemt wéér af, maar er is ook goed nieuws - NRC
De Zevende Nederlandse Bosinventarisatie komt met de conclusie dat het bos in ons land gemengder en opener is geworden en het aantal loofbomen is toegenomen. Moeten we nu juichen of worden we blij gemaakt met een dooie mus? Bedenk eens dat een kleine 8000 jaar geleden een eekhoorn – in theorie – zonder de grond te raken van Rotterdam naar Groningen of Maastricht kon klauteren, dan moet je toch huilen om al die speldenprikjes zogenaamde natuurwinst. Het is hoog tijd dat de bossenstrategie flink op de schop gaat.
Nederland stond vroeger bekend als Holzland, oftewel Houtland. Niemand zal hier nu bij ons landje nog aan denken. Met 9 procent bosoppervlak bungelen we onderaan in Europa. Hoewel het fijn is dat het beter gaat in de overgebleven bossen, is dit bij lange na niet genoeg. Het kabinet mag dan voornemens zijn de komende tien jaar 37.000 hectare bos aan te planten, vooralsnog is er sinds 2013 12.000 hectare bos verdwenen. Punt is dat we in Nederland gewoon wel veel hout gebruiken.
Houtproductie
In Nederland is de vraag naar hout groot. Cement en beton zijn nu verantwoordelijk voor bijna 10 procent van de CO2-uitstoot en kunnen door hout worden vervangen. Daarnaast is hout nodig om de 200 hongerige biomassacentrales te stoken, om zo duurzame energie op te wekken en vergeet niet hoe graag wij houten voeren, meubels en kozijnen hebben. Maar is er wel genoeg hout voor alle mensen-wensen?
Bos dat oud mag worden
We gebruiken dus ontzettend veel hout. En daarom is het van belang voor klimaat en biodiversiteit dat er niet alleen maar productiebossen zijn. We hebben ook bos nodig dat met rust wordt gelaten en dat oud mag worden. Willen we ons land beschermen tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit dan moet niet alleen de kwaliteit van de bestaande bossen omhoog, maar er is veel meer geld en grond nodig voor nieuwe loofbossen. Als we besluiten de natuur de komende honderd jaar zijn gang te laten gaan, dan is Nederland net als 8000 jaar geleden weer één groot loofbos. Hoe fijn is dat? Misschien is het wel tijd voor een Nederlandse versie van de Japanse Great Forest Wall, een bos dat de hele oostkust van Japan bestrijkt. Met dit bos stimuleren we biodiversiteit, slaan we CO2 op, bergen we water en voorkomen we verdroging van de bodem.
Daan Bleichrodt is projectleider Tiny Forest van IVN Natuureducatie.
09 MRT 2023
02 MRT 2023