Verplichte verzekeringen als zzp’er

01 JUL 2024 10:44 | DigitalRise BV

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Inmiddels staan er bij de Kamer van Koophandel ruim 1,6 miljoen zelfstandigen zonder personeel ingeschreven en dit worden er iedere dag meer.

Voor veel mensen is vrijheid een van de redenen om te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Als zzp’er heb je namelijk meer te zeggen over je werktijden en je uurtarief dan iemand in loondienst. Diezelfde vrijheid geldt grotendeels ook als het gaat om verzekeringen. Toch kun je als zzp’er verplicht worden gesteld om bepaalde verzekeringen af te sluiten. In dit artikel leggen we uit welke dit zijn.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Als zzp’er kan het zomaar gebeuren dat je per ongeluk schade veroorzaakt aan de spullen van een klant. Zeker als je regelmatig werkt voor klanten met hele waardevolle spullen, kunnen de kosten van zulke schade behoorlijk in de papieren lopen. In sommige gevallen wil de klant dan een bepaalde vorm van zekerheid over het feit dat zulke schade vergoed wordt.

Om die reden kan een klant je verplichten om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp (AVB) af te sluiten. Met die verzekering vergoedt je verzekeraar schade die je aanricht aan klanten of aan de spullen van klanten. Met een AVB kan ook schade aangericht door werknemers vergoed worden, maar als zelfstandige zonder personeel is dat natuurlijk niet erg relevant.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Werk je als zzp’er in een beroep waarbij je adviezen uitbrengt aan klanten die van groot financieel belang zijn? Dan kan het slim zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Gebeurt het namelijk dat je een fout maakt en een verkeerd advies uitbrengt, waardoor de klant financiële schade oploopt, dan kan deze schade vergoed worden door je verzekeraar.

De BAV is voor bepaalde beroepen verplicht, maar niet voor alle. Met name bij beroepen waarbij een beroepsfout echt grote financiële gevolgen kan hebben, ben je verplicht om een BAV af te sluiten. Advocaten bijvoorbeeld zijn wettelijk verplicht om een BAV af te sluiten, maar ook notarissen en financieel adviseurs.

Autoverzekering

Voor veel mensen is het onduidelijk of je als zzp’er nu een zakelijke autoverzekering moet afsluiten, of dat een particuliere verzekering afdoende is. Dat hangt ervan af. Staat de auto in kwestie op de balans van je bedrijf, dan ben je sowieso verplicht om deze zakelijk te verzekeren. Staat de auto niet op de balans, dan hangt het af van het aantal kilometers dat je jaarlijks zakelijk rijdt met de auto. Over het algemeen trekken verzekeraars de grens bij 25.000 kilometer. Rijd je dus meer dan 25.000 kilometer per jaar zakelijk met de auto, dan moet je er een zakelijke autoverzekering voor afsluiten.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws