'AI wordt vaker toegepast dan wij beseffen, maar een kritische blik is van groot belang'

22 APR 2024 12:24 | Moneybird
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Edwin Vlieg

Aanleiding:
Finance professionals in het mkb hebben weinig vertrouwen in AI - MKB Servicedesk

Onderzoek van Visma werpt een helder licht op de voortdurende verwarring rond kunstmatige intelligentie (AI). Veel financiële professionals en mkb-bedrijven maken dagelijks gebruik van AI-toepassingen, vaak zonder zich volledig bewust te zijn van de impact ervan. Boekhoudpakketten maken bijvoorbeeld gebruik van AI om processen te automatiseren. Het is van groot belang om kritisch te blijven kijken naar deze technologieën en menselijke controle te behouden over de beslissingen die AI voortbrengt.

Aan de andere kant zijn er al veel AI-toepassingen die waardevolle voordelen bieden, zoals tijdsbesparing en betrouwbaarheid. Neem bijvoorbeeld 'scan & herken'-oplossingen die papieren facturen omzetten in digitale tekst voor verdere verwerking. Deze technologieën bestaan al geruime tijd en spelen een belangrijke rol in het verbeteren van operationele efficiëntie. De vooruitgang in AI versnelt deze ontwikkelingen verder, waardoor boekhoudprocessen grotendeels kunnen worden geautomatiseerd en bedrijven zich kunnen focussen op hun corebusiness.

Naarmate AI zich ontwikkelt en meer wordt geïntegreerd in bedrijfsprocessen, is bewustwording van de mogelijkheden en uitdagingen essentieel. AI-geletterdheid bevorderen en deze technologische verschuiving proactief benaderen is broodnodig voor het behalen van concurrentievoordeel en succes in een steeds digitalere wereld.

Edwin Vlieg, Oprichter en Chief Executive Officer, Moneybird

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media