Het kabinet-Schoof gaat ‘aan de slag met Nederland’: ‘een sterk ondernemersklimaat is onontbeerlijk voor onze economische slagkracht’. Er moet daarom ‘ruimte komen voor innovatie en ondernemerschap’. Echter, niets in de rijksbegroting wijst erop dat het kabinet daarvoor inzet op innovatie van bedrijven die maatschappelijke vraagstukken oplossen. Dit is zo geen kabinet van groene groei, maar van grijze stilstand.
Een paar voorbeelden. Het kabinet verhoogt allereerst het bedrag dat naar fossiele subsidies gaat door de energiebelasting op gas flink te verlagen. Dit maakt duurzaam ondernemen nog moeilijker dan het al was én het speelveld oneerlijker dan ooit.
Ten tweede: het kabinet investeert flink in de bouw van twee kerncentrales en gebruikt daarvoor de 6,8 miljard euro die nog in het nationaal groeifonds zat. Een fonds dat ooit is opgericht om het duurzaam verdienvermogen van Nederland te vergroten. Deze maatregel gaat ten koste van de zo nodige innovatie in het duurzame bedrijfsleven. En het halen van het net zero-doel in 2050 wordt alleen maar duurder.
Laatste voorbeeld: bedrijven die willen investeren in innovatie kunnen dat alleen als er leveringszekerheid is van grondstoffen op de lange termijn. Hoewel het kabinet inzet op strategische grondstofonafhankelijkheid, ontbreekt een visie op de daarvoor noodzakelijke circulaire economie volledig. Sterker nog: er zijn niet eens doelen gesteld. Hierdoor blijven bedrijven die willen investeren in bijvoorbeeld gerecycled plastic in onzekerheid en houden ze hun hand op de knip.
Kortom: het kabinet-Schoof gaat voor een sterk ondernemersklimaat weliswaar ‘aan de slag met Nederland’, maar eigenlijk alleen met het grijze deel daarvan.
Dit is een origineel bericht van MVO Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.