Marije Perdon
De Tweede Kamer debatteert donderdag voor het eerst sinds lange tijd over de inzet van Nederland op de circulaire economie. Een steeds groter deel van het Nederlands bedrijfsleven zit met smart te wachten op antwoord: maakt dit kabinet keuzes die circulair ondernemen eindelijk écht aantrekkelijker maken dan niet-circulair?
Circulaire bedrijven hebben de regels niet in hun voordeel. Dat zien we bij MVO Nederland in ons bedrijvennetwerk. Zo kan textielspinnerij Spinning Jenny ‘mixvezels’ niet opnemen in items omdat verplicht álle verwerkte materialen tot op de procent op de wash & care-labels van kleding moeten staan. En dat is bij een mix van hergebruikt textiel niet mogelijk.
Plasticproducent OPACKGROUP merkt dat circulaire normen wél gelden voor Nederlandse, maar niet voor buitenlandse producenten van wie bedrijven importeren. Dit maakt dat ze nauwelijks kunnen concurreren.
Het is dit soort wet- en regelgeving waardoor circulaire bedrijven ervaren dat de politiek achter de feiten aanloopt. Er is behoefte aan wet- en regelgeving die het toekomstige verdienvermogen van circulaire ondernemers kan versterken. En dat kan: de markt laat tenslotte al zien wat het enorme potentieel is als het kabinet proactief kiest voor circulair. Denk alleen al aan onze strategische autonomie als je niet meer afhankelijk bent van grondstoffen van andere continenten. Oftewel: circulair gaat echt niet alleen over duurzaamheid.
Dus Kamerleden: maak donderdag het verschil door het toekomstige verdienvermogen van Nederland veilig te stellen. Ons land zit vol bedrijven die willen versnellen en bouwen aan een circulaire economie. Het is aan jullie om te zorgen dat de circulaire economie nu eindelijk eens van de grond komt.
Dit is een origineel bericht van MVO Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.