Ankie van Wersch
Aanleiding:
Minder (gerecycled) plastic geproduceerd, zorgen over duurzaamheid
De productie van gerecycled plastic in Europa daalt. Dat is zorgwekkend, maar niet verbazingwekkend. In Nederland alleen al gingen dit jaar maar liefst vijf plasticrecyclingbedrijven failliet, terwijl een zesde tijdelijk de deuren sloot. De oorzaak? Nieuw plastic uit Azië en de VS is goedkoop en daardoor te aantrekkelijk. Ook textielsorteerders luidden dit jaar de noodklok. En dat terwijl we een harde doelstelling hebben om in 2050 volledig circulair te zijn.
Circulair ondernemers hebben te maken met oneerlijke concurrentie en vechten dus tegen de bierkaai. Zij verdienen meer steun dan ze nu krijgen. Dat kan via gerichte financiering voor plasticrecyclaars totdat de bijmengverplichting in 2027 van kracht wordt. Of door een bijmengverplichting op textiel – want die is er überhaupt nog niet. Het alternatief is onnodig kostbaar: bedrijven failliet laten gaan en later de verloren infrastructuur en kennis opnieuw opbouwen.
Binnen het netwerk van MVO Nederland laten bedrijven al zien dat circulaire innovatie mogelijk én rendabel is. Ze ontwikkelen nieuwe toepassingen voor gerecycled textiel of kunststof, of zetten samen met ketenpartners in op gesloten kringlopen. Zoals Boer Group, dat textiel sorteert en vervezelt dat vervolgens door Spinning Jenny tot garen wordt gespind. Of OPACKGroup, dat zijn plastic folie na gebruik weer recyclet tot nieuwe folie.
Om dit de standaard te maken in de economie moet de overheid het oneerlijke speelveld gelijk trekken. Nu slim investeren versterkt niet alleen de recyclingsector, maar zorgt ook voor minder afval.
Dit is een origineel bericht van MVO Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.