'Slechts kwart motorrijders beschermt altijd oren tijdens het rijden'

06 AUG 2024 08:27 | Schoonenberg
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Martijn van Veghel

Aanleiding:
Maart ziet een sprong van 27% in motorregistraties

Uit ons meest recente onderzoek naar het dragen van gehoorbescherming onder motorrijders blijkt dat slechts 1 op de 4 motorrijders het gehoor altijd beschermt tijdens het rijden. De overige 75 procent draagt slechts af en toe of nooit gehoorbescherming. Dit terwijl motorrijders door het suizen van de wind bij een snelheid van 120 kilometer per uur worden blootgesteld aan 98 dB. Dat geluidsniveau heeft een maximale belastingtijd van slechts 7 minuten per dag.

Redenen dat mensen geen gehoorbescherming dragen op de motor zijn (naast het simpelweg vergeten) dat mensen het oncomfortabel vinden en bang zijn dat ze verkeersgeluiden en passagiers niet goed horen. Beide bezwaren zijn gemakkelijk weg te nemen; oordoppen op maat zitten comfortabel en hebben speciale filters waardoor schadelijke geluiden worden gedempt, maar je passagiers en verkeer nog gewoon kunt horen.

Tinnitus gaat bovendien vaak gepaard met gehoorschade. Het voorkomen hiervan is dus belangrijk, ook op de motor, aangezien dit veelal niet meer over gaat en mensen hier veel last van kunnen ervaren.

Meer binnen de rubriek Auto’s en motoren