Oorlog over het interieur? Onderzoek wijst uit dat er over smaak niks te twisten valt

03 MEI 2023 08:35 | Raamdecoratie.com

De eeuwige strijd om interieurkeuzes. Kleur, stijl, vorm of materiaal—we hebben er allemaal een mening over. Niet zo gek dus dat Nederlanders gemiddeld veel geld reserveren voor het interieur. Maar waar wordt dit geld precies aan uitgegeven? En hoe ziet het er achter de voordeur dan uit?

Ontdek of alle clichés kloppen en neem een kijkje achter de voordeur van Nederlandse huishoudens.

80% vertrouwt interieursmaak partner

De één wil industrieel, de ander bohemian chic. Een flinke uitdaging als je een dak deelt. Sterker nog, er zijn hele programma’s gewijd aan het samenbrengen van de uitersten op het interieurspectrum. Herkenbaar? Dan behoor je tot een grote minderheid. Want wat blijkt? Maar liefst 80% vertrouwt blind op de interieurkeuzes die de wederhelft maakt.

Begin dit jaar voerde Raamdecoratie.com een onderzoek uit onder ruim 1300 respondenten. De vraag: vertrouw jij de interieursmaak van je partner? Vanuit de overtuiging dat het aloude stereotype dubbel en dwars bevestigd zou worden, bleek niets dus minder waar.

Opvallend koopproces

Toen respondenten gevraagd werd of ze de interieursmaak van hun partner vertrouwen, liet een deel weten dit zeker niet te doen. ‘We hebben écht een totaal andere smaak’, schrijft één van de respondenten. ‘Geen smaak, maar ze is wel heel lief!’, laat een ander weten.

Toch heeft het merendeel het volle vertrouwen in wat de ander uitkiest. Zo laat iemand weten: ‘We hebben al 44 jaar ervaring met samen ons huis gezellig maken’. Kwestie van tijd om op één lijn te komen, dus?

‘Uit onze data valt op dat tijdens het oriëntatie- en inspiratieproces een kleine meerderheid vrouw is, terwijl de aankoopfase vaker wordt afgerond door mannen’, vertelt Thijmen Bourgondien, eigenaar van Raamdecoratie.com. ‘Dat er samen keuzes worden gemaakt, blijkt hier wel uit.’

Kortom, zo slecht is het niet gesteld met Nederlandse stellen als het aankomt op het vertrouwen in de interieursmaak van de ander.

Nieuwe meubels grootste kostenpost

In hetzelfde onderzoek werd de respondenten gevraagd aan welk onderdeel in het interieur ze het meeste geld uitgeven. De keuken? De vloer? Nee. Het zijn de meubels. Hoewel een nieuwe keuken of nieuwe vloer natuurlijk een grote kostenpost is, geeft bijna 40% aan het meeste geld aan meubels uit te geven. Op nummer twee staat vloerbekleding en op nummer drie raamdecoratie.

Ook Thijmen ziet dit terug in de cijfers. ‘Steeds meer mensen kiezen voor kwalitatief hoogwaardige raamdecoratie die niet alleen voor sfeer dient, maar ook een isolerende werking heeft.’ Nu de energieprijzen de afgelopen tijd naar ongekende bedragen stegen, zochten veel huiseigenaren de oplossing in verduurzaming van de woning. ‘Goede raamdecoratie werd daarin vaak vergeten’, geeft Thijmen aan. Maar uit data blijkt dat gordijnen steeds vaker worden meegenomen in dit plan. Een respondent schrijft: ‘We zijn net verhuisd naar een andere woning en hebben gekozen voor deze gordijnen vanwege de isolerende werking.’

Kijkje achter de voordeur

Als het geld eenmaal is uitgegeven, wat is dan het resultaat? Bij 20% van de mensen is het resultaat een Hotel Chic interieur. Maar ook landelijke, industriële of moderne interieurstijlen zijn populair. Wat je tegenwoordig minder vaak vindt achter de voordeur? Een klassiek interieur.

Respondenten geven aan dat ze wel degelijk een relatief tijdloze voorkeur hebben, maar dat trends zeker meegenomen worden in de keuzes. Dat Hotel Chic de meest geliefde interieurstijl is, vindt Thijmen bovendien niet verrassend: ‘Velours gordijnen zijn bij ons erg populair. Deze passen goed in dit type interieur!’

Over smaak valt niet te twisten

Het lijkt erop dat er over smaak toch niet te twisten valt als het gaat om interieurkeuzes binnen Nederlandse huishoudens. Maar dat dit ook niet nodig is! We zijn het vaker met elkaar eens dan we denken. Het merendeel heeft dus het volste vertrouwen in wat de ander uitkiest. Of het nu gaat om voorkeuren, aankopen of keuzes in het interieur—smaken verschillen, maar kunnen wel degelijk overbrugd worden.

Contact mag worden opgenomen Sfeerbeelden mogen worden gebruikt vanuit: https://www.raamdecoratie.com/inspiratie-advies/klantinspiratie/

Meer binnen de rubriek Wonen