Vrouwen en meisjes worden het hardst geraakt door de klimaatcrisis en hebben vaak de oplossingen. En toch zijn maar 8 van de 78 (10%) wereldleiders die aanwezig zijn bij COP29 vrouw. Hoewel de bijeenkomst ernaar streeft om inclusief te zijn, blijft de onderhandeltafel verre van dat.
Het aantal afgevaardigden dat aanwezig is op het jaarlijkse klimaatcongres neemt consistent toe, maar de vertegenwoordiging van vrouwen is afgenomen. Op COP28 in 2023 waren slechts 15 van de 133 (11%) wereldleiders vrouw en slechts 34% van de nationale afgevaardigden. Tijdens deze editie is het aandeel vrouwelijk wereldleiders slechts 10%. Deze cijfers laten zien dat er nog altijd uitdagingen zijn om gendergelijkheid in klimaatonderhandelingen werkelijkheid te maken.
Op vrijwel ieder niveau van besluitvorming komt deze ondervertegenwoordiging van vrouwen terug. Vaak blijkt dat vrouwen over de hele wereld oplossingen versterken en initiatieven aansturen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij innovatieve landbouw en technieken voor waterbeheer. De kennis en perspectieven van vrouwen vergroten de veerkracht van gemeenschappen, en daarom is het van groot belang dat ze een plek aan tafel en in het gesprek krijgen.
Rosa van Driel, beleidsadviseur Klimaatrechtvaardigheid, CARE Nederland:
“De klimaatcrisis wordt aangedreven door politieke en economische besluiten, vaak genomen door overheden die vooral door mannen worden geleid. Door het negeren van vrouwenperspectieven missen we kansen op eerlijkere en effectievere oplossingen. Onderzoek toont aan dat gendergelijkheid in besluitvorming op alle niveaus leidt tot beter klimaatbeleid, helpt aanpassingen effectiever te maken en voorkomt dat initiatieven meer schade aanrichten dan ze oplossen.”
Rosa van Driel, klimaatexpert bij CARE Nederland, volgt de onderhandelingen nauwgezet vanuit Bakoe. Zij zal de rol van Nederland kritisch blijven volgen tijdens COP29.
Dit is een origineel bericht van CARE Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.