Baby’s leren met taal om te gaan

09 MEI 2023 13:00 | onderwijsmuseum.nl

Op woensdag 14 juni 2023 organiseert het Nationaal Onderwijsmuseum de eerste babytour in Dordrecht. In de tour - Kiekeboe baby -  komen alle zintuigen aan bod. Ouders leren er - samen met hun baby - over het belang van communicatie en taalverwerving op jonge leeftijd. ‘Het is wetenschappelijk bewezen, dat kinderen die al op heel jonge leeftijd met hun ouders communiceren sterk starten op de basisschool. Vooral de eerste duizend dagen van het kind zijn hierin cruciaal. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust en daar brengen wij graag verandering in’, aldus Martine Blijdorp, hoofd Educatie van het Nationaal Onderwijsmuseum.

De babytour is voor ouders met een baby tussen de 9 en 15 maanden oud. Zij gaan in het Onderwijsmuseum op stap door het Letterbos, onderdeel van de nog lopende tentoonstelling boom, roos, vis, over lezen en leesplezier. In deze leuke tour worden baby’s voorgelezen, mogen ze zeepbellen vangen en verstoppertje spelen met dieren. Niet alleen de baby’s gaan aan de slag. Juist ook de ouder staat centraal in deze babytour. Die krijgt handvatten om met haar/zijn baby te communiceren, om hen te helpen met taal om te gaan, oftewel, de taalverwerving te stimuleren. Naast het belang van taalverwerving is het vooral ook heel leuk om op deze laagdrempelige manier samen bezig te zijn!

Taalverwerving bij jonge kinderen staat terecht in de belangstelling. Het Onderwijsmuseum neemt daarbij ook een duidelijke rol. De babytour is een voorbeeld, om ook voor deze doelgroep toegankelijk te zijn. Daarbij werken we samen met de Gemeente Dordrecht en de Number5foundation, die wil bijdragen aan een goede taalverwerving bij jonge kinderen, álle jonge kinderen. Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van Taalschatten. Taalschatten is een initiatief van prinses Laurentien van Oranje. Als geen ander zet zij zich in voor de taalvaardigheid in alle geledingen van de samenleving. Meer informatie vindt u hier: www.taalschatten.nl.

Op een leuke manier samen omgaan met taal, daar gaat het om bij de babytour. In de eerste babytour is plek voor acht ouders en hun baby van 9 tot 15 maanden. Het Nationaal Onderwijsmuseum komt graag in contact met ouders met een baby van die leeftijd. Interesse? Stuur een mail naar m.blijdorp@onderwijsmuseum.nl.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur