Data-gestuurd ondernemen en digitale weerbaarheid trends ICT-sector Noord-Nederland

24 MRT 2023 08:37 | Connect.frl

Data-gestuurd ondernemen en digitale weerbaarheid trends ICT-sector Noord-Nederland

De belangrijkste trends voor de ICT-sector in Noord Nederland zijn data-gestuurd ondernemen en het vergroten van digitale weerbaarheid van het bedrijfsleven. Dit zeggen vooraanstaande sprekers zoals Sheila Gemin (ING), Tim Laning (Grendel Games), Eugène Tuijnman (SLTN) en trendwatcher Mark Vletter tijdens de 10e editie van het Connect event op 29 maart 2023 in Leeuwarden. Connect is het grootste ICT-event van Noord-Nederland. Ruim 1000 bezoekers waarvan meer dan de helft studenten, ontmoeten elkaar om te netwerken en te ontdekken wat er nu nieuw is en wat er de komende jaren gaat gebeuren. Het evenement wordt geopend door Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden.

Digitale transformatie vraagt om versnelling

De digitale industrie in Noord-Nederland ontwikkelt zich in rap tempo als belangrijke banenmotor voor functies zoals AI, Data Science, Security en Cloud Computing. De keerzijde is een toenemende druk op vraagstukken over het juridisch eigenaarschap, ethiek en digitale weerbaarheid van bedrijven. "Vraagstukken die om een heel nieuw denkmodel vragen. Met de snelheid waarmee de verandering plaatsvindt, lukt dat niet in een traditionele werkwijze", zeg Tim Laning van Grendel Games.

"Binnen de dynamiek van het steeds opschakelen naar een hogere versnelling, heeft de overheid moeite om het tempo bij te houden", zegt ook Eugène Tuijnman, CEO van SLTN. “Wet- en regelgeving is een beetje het sleepanker. Er is technisch zoveel mogelijk. Tegelijk  er is zoveel regeldrang dat we soms niet van onze plek komen.” Een pilot waarin met behulp van drones medicijnen naar de Waddeneilanden vervoerd kunnen worden, is door een overdaad aan regels en onvoldoende know-how bij de makers ervan, nog niet van de grond gekomen. Terwijl het al realiteit had kunnen zijn. Daar zouden we als samenleving pragmatischer mee om moeten gaan”, aldus Tuijnman.

Digitale weerbaarheid noodzakelijk doordat afhankelijkheid van technologie toeneemt

Sheila Gemin, Global Head of Technology bij ING: “De overheid loopt op het gebied van technologie nog achter de feiten aan. Er worden kaders gegeven vanuit Europese wetgeving, maar de implementatie en naleving daarvan is niet op het juiste niveau. Er is te weinig geld, tijd en kennis beschikbaar, maar er lijkt ook weinig motivatie om ermee aan de slag te gaan. Technologie wordt dan toegepast vanuit wat moet, niet vanuit wat kan. Terwijl voor bedrijven en mensen technologie steeds meer een levensader wordt. Digitale weerbaarheid is daarom één van de belangrijkste aspecten van digitalisering en automatisering. In de komende jaren zal de afhankelijkheid van technologie alleen maar toenemen. Dat moet je goed beschermen", aldus Gemin.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media