Nationaal circusfeest van internationaal niveau: Circusstad Gala

10 JAN 2024 09:12 | Stichting Rotterdam Circusstad

BEKROONDE EN ONTROEREND MOOIE TOPACTS 

Circustad Gala is terug! Met trots presenteert Circusstad Festival de tweede editie van deze unieke circusavond op vrijdag 3 mei in het nieuwe Luxor Theater te Rotterdam. Met artiesten van het allerhoogste internationale niveau: van een voor Monte Carlo geselecteerde topact, een wereldkampioen, medaillewinnaars van het prestigieuzen Cirque de Demain in Parijs tot acts die een miljoenenpubliek trokken in tientallen landen.

Publiek en pers reageerden na de eerste editie in 2022 enthousiast. Zo'n evenement was er immers nog niet en het niveau was adembenemend hoog. Zo riep Theaterkrant Rotterdam na het eerste Circusstad Gala uit tot ‘Circusstad van Nederland’ en noemde vakblad De Piste het Gala ‘de climax van de recente Nederlandse circushistorie’. Verwacht opnieuw een zinderende avond vol verrassingen, spektakel, humor en ontroering in korte optredens die de huidige circuskunst in al haar diversiteit op de planken brengt.

Artistiek directeur van Circusstad Festival (1-5 mei 2024) Menno van Dyke zegt het zo: 'Met festivalartiesten en ‘special guests’ tonen we de vernieuwingskracht van het hedendaagse circus, met respect voor de traditie'. Voor aanvang en na afloop vult de sfeer van een groots circusbal de foyers met verrassende acts en feestelijke muziek. Een uniek en niet te missen circusfeest!

ROCKSTERREN VAN DOWN UNDER

De acrobatiek van het Australische Circa Contemporary Circus is toonaangevend in de hele wereld. Als absolute voorhoede van het eigentijdse Australische circus wist het gezelschap al anderhalf miljoen mensen in meer dan veertig landen te boeien met staande ovaties, juichende recensies en uitverkochte zalen. Speciaal voor het Circusstad Gala leggen de tien acrobaten de lat nog een stukje hoger in een indrukwekkende scène uit de voorstelling Humans 2.0.

ZWITSERSE TOPCLOWNS EN VLIEGENDE GITAREN

Humor speelt ook dit keer een belangrijke rol. Bejubeld in meer dan vijftig landen, maar nog nooit in een theater in Nederland. Dat zijn de hedendaagse clowns Camilla Pessi en Simone Fassari van Compagnia Baccalà. De verfijnde humor van dit duo uit Zwitserland is geïnspireerd op het tijdperk van de stomme film. Van heel andere aard, maar minstens zo hilarisch is de humor van de knotsgekke gitaristen van trio Olé. Bij deze ‘Gypsy Kings of comedy’ vliegen de gitaren zelfs door de lucht.

Trio Olé. Compagnia Baccalà.

VAN TILBURG NAAR MONTE CARLO

Van een ongekend hoog niveau is de trapeze-act van de aan Fontys Circus in Tilburg afgestudeerde Lisa Rinne. Zij is de eerste Nederlandse alumnus ooit die is uitgenodigd voor het beroemde circusfestival in Monte Carlo. Haar gebruik van de touwladder als rekwisiet is vernieuwend, en haar salto’s en pirouettes in volle vlucht zijn adembenemend.

Lisa Rinne in Monte Carlo.

WINNAARS CIRQUE DE DEMAIN

Wie als aanstormende circusartiest het prestigieuze circusfestival van Parijs wint, wordt al snel in de hele wereld gevraagd. Dat geldt ook voor de Spanjaard Jimmy Gonzalez (goud in 2018) die voor het eerst in Nederland en exclusief op het Circusstad Gala te zien is met zijn prachtige act d’Argile waarin hij op wonderbaarlijke manier jongleert met klei.

Jimmy Gonzales.FOTO MARIE-THéRèSE CARDOSO

Ook andere bijzondere winnaars van Cirque de Demain treden op, zoals Tay Lane & Laura Stokes die sierlijk en gracieus de ultieme bewegingsvrijheid beleven met de kunst van het haarhangen (zilver 2020). Of neem de verbluffende act van Diana Salles (brons 2019), die met haar ‘aerial silk act’ Genesis op confronterende wijze genderidentiteit ter discussie stelt.

Op een heel ander podium, tv-show America’s Got Talent, was het Shu Takada uit Japan die in 2022 de jury verpletterde met zijn jojo-act, een, voor het circus, nieuwe discipline waarin hij zich al vijf jaar wereldkampioen mag noemen.

Shu Takada.

GENERATIES NEDERLANDSE ACROBATEN

Een scène uit Glorious Bodies van Circumstances laat op magistrale wijze zien hoe getrainde, oudere circusartiesten tussen 55 en 67 jaar nog met hun lichaam uit de voeten kunnen. Vernieuwing van het circus komt nadrukkelijk ook uit eigen land. Acrobatentrio Knot on Hands toont hoe de nieuwe generatie circusmakers een geheel eigen, intrigerende bewegingstaal ontwikkelt.

Circusstad Gala is onderdeel van de programmering van Circusstad Festival (1-5 mei 2024) met ruim honderd circusartiesten in tientallen voorstellingen en workshops op het Schouwburgplein, in de Doelen, Theater Rotterdam, Luxor Theater, Laurenskerk, Maritiem Buitenmuseum en andere locaties. Het festival trok vorig jaar (in 2023) 37.500 bezoekers.

Circusstad Gala, vrijdag 3 mei, 20.30 uur, nieuwe Luxor Theater, tickets https://circusstad.nl/programma/circusstad-gala-2024/ , galatrailer https://vimeo.com/893452841

 

Neem voor meer informatie, interviews en/of meer foto's contact met Helmut de Hoogh helmut@circusstad.nl 06 53616371 Foto's en trailer (https://vimeo.com/893452841) bij dit bericht zijn vrij van copyright, indien gebruikt voor pers en promotie van Circusstad Gala 2024 en Circusstad Festival 2024

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur