11e editie Circusfestival in teken krachtig vrouwencircus

06 MEI 2024 18:33 | Stichting Rotterdam Circusstad

Memorabele voorstellingen in een uitstekende sfeer. Uitgevoerd door voornamelijk vrouwen uit de hele wereld. Dat kenmerkte het elfde Circusstad Festival van 1 tot en met 5 mei 2024 in Rotterdam met als thema ‘Krachtig vrouwencircus’.

Kloppend hart van het festival was wederom het hekloze Schouwburgplein. Met optredens ter plekke en er omheen in Theater Rotterdam, de Doelen, het oude Luxor, de Laurenskerk, het Maritiem Museum en bij Codarts op Katendrecht. Met name de eigen productie Circ’Olé met de knotsgekke gitaristen Paul Morrocco, Marcial Heredia en circusartieste Diane Renée Rodriguez trok driemaal daags veel bezoekers.

Hoogtepunten

Absoluut hoogtepunt was het tweede Circusstad Gala in een afgeladen nieuwe Luxor Theater op vrijdag 3 mei, gepresenteerd en geregisseerd door artistiek directeur Menno van Dyke. Het Gala presenteerde wederom unieke optredens, die vaak voor het eerst in Nederland te zien waren. De opening was voor de artiesten tussen 55 en 67 jaar van de voorstelling Glorious Bodies die lieten zien nog uiterst flexibel te zijn. Het slot was voor de fenomenale vrouwen en mannen van het Australische Circa met een scène uit Humans 2.0. Beide groepen stonden ook buiten het Gala op het programma evenals de clowns Baccalà. Hun voorstelling Pss Pss kreeg, net als Humans 2.0, laaiend enthousiaste recensies en evenveel waardering van het publiek. Dat gold ook voor transvrouw Diana Salles met haar voorstelling Delusional – I killed a man, waarin zij op verbluffende wijze vorm gaf aan haar transitie.

Vrouwen

Het thema ‘Krachtig vrouwencircus’ vertaalde zich niet alleen naar het hoge aantal vrouwen (meer dan de helft). In Raven van de drie Berlijnse vrouwen van Still Hungry stonden de uitdagingen van het moderne moederschap centraal. Ook was anderhalf uur uitgetrokken om te discussiëren hoe het is om als vrouw in de wereld van het circus werkzaam te zijn. Zo vertelde clown Camilla Pessi dat als zij zich aan theatertechnici voorstelde als de vertegenwoordiger van het duo Baccalà (een man en een vrouw) dat zij maar al te vaak genegeerd wordt en er alleen naar haar mannelijke evenknie wordt gekeken.  ‘Maar gewoon staan voor je vaardigheden, dat helpt wel.’  

15 jaar samenwerking

Het succes van Circusstad Festival is grotendeels te danken aan de vijftienjarige samenwerking van vier partijen: Theater Rotterdam, Luxor Theater, Codarts en Circus Rotjeknor. Het is ook het vijftiende jaar dat Codarts Circus Arts op het punt staat alumni af te leveren. Voor hen biedt Rotterdam met het inmiddels grootste circusfestival van het land en steeds betere voorzieningen voor afgestudeerde circusartiesten een prettige thuishaven.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur