Krachtig vrouwencircus thema van Circusstad Festival

20 MRT 2024 15:26 | Stichting Rotterdam Circusstad

Opvallend veel vrouwen, meer dan de helft van de ruim honderd circusartiesten, bevolken de elfde editie van Circusstad Festival (1-5 mei). 'Krachtig vrouwencircus' is dan ook het thema van de elfde editie van het meest toonaangevende circustheaterfestival van Nederland dat vorig jaar zo'n 37.500 bezoekers trok. Een van de hoogtepunten is de tweede editie Circusstad Gala (3 mei in het nieuwe Luxor Theater). Het festival begint met een opwarmer van zes weken. Deze Stadsparade start op donderdag 21 maart met ruim vijftig kleine voorstellingen in alle Rotterdamse wijken in scholen, verzorgingshuizen en op stadspleinen tijdens Koningsdag. 

Artistiek directeur Menno van Dyke vertelt dat vrouwen ook op hedendaagse circusfestivals nog vaak minder vertegenwoordigd zijn. Van Dyke: "Circusstad draait dit om door dit jaar een ruime meerderheid aan vrouwelijk artiesten te presenteren met voorstellingen die die door vrouwen zijn geregisseerd en die feministische thema's aansnijden." Een goed voorbeeld is 'Raven' van het Berlijnse trio Still Hungry. De uitdagingen van het moderne moederschap staan centraal in deze spannende en humorvolle voorstelling. De vrouwelijke 'touch' beheerst ook van de dames van Aloft uit Chicago, een niet te missen hoogtepunt voor de hele familie en een bijzonder innovatieve en magische circusbeleving. Makers en publiek gaan in gesprek met elkaar tijdens diverse Circus Talks. Zo komt 'Krachtig vrouwencircus' aan de orde op zaterdag 4 mei om 11.30 uur in Theater Rotterdam.

Een van de sprekers op deze Circus Talk is Camiila van het Zwitserse clownsduo Baccalà, een wereldact die voor het eerst in Nederland is te zien. Baccalà treedt op tijdens het festival en tijdens de tweede editie van het Circusstad Gala, het hoogtepunt van het festival vol bekroonde topacts uit de hele wereld in het nieuwe Luxor Theater (3 mei).

Circusstad Festival speelt zich van 1 tot en met 5 mei af op het Schouwburgplein en in de culturele instelligen er omheen (Theater Rotterdam, de Doelen en Luxor Theater). Ook zijn er optredens bij het Maritiem Museum en in de Laurenskerk. Om het Schouwburgplein staat geen hek. Iedereen is er welkom om een hapje of drankje te komen doen, deel te nemen aan een circusworkshop of kaartjes te kopen voor de voorstellingen ter plekke. 

De voorpret van het festival begint al op donderdag 21 maart. Dan start de Stadsparade met gedurende zes weken ruim 50 voorstellingen in Rotterdamse wijken op scholen, verzorgingshuizen en op stadspleinen tijdens Koningsdag. De aftrap is op OBS 't Landje om 15.30 uur met een optreden van Duo No Nonsense.

Soms beklijft op Circusstad Festival vooral het verhaal, dan weer de technische hoogstandjes of de gulle lach. Maar altijd is Circusstad Festival weer dat feest voor mensen in alle maten, met al hun mooie eigenaardigheden, achtergronden en leeftijden.

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur