Dit is een expertquote van Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Oostenrijkse twijfels over Trauner: 'Het gaat om pijngrens' - Voetbal International
Afgelopen weekend kwam Feyenoorder Gernot Trauner niet ongeschonden uit de EK-kwalificatiewedstrijd van Oostenrijk tegen Estland. Of hij de volgende wedstrijd mee kon doen, lag volgens de Oostenrijkse bondscoach vooral aan zijn pijngrens. Die uitspraak is wellicht niet zo bedoeld, maar mogelijk wel een verkeerd signaal richting andere (amateur) sporters. Om verder lichamelijk letsel en sportblessures te voorkomen gaat het niet om je pijngrens, maar om de interpretatie van je pijnklachten.
Pijn voor, tijdens of na het sporten is een signaal dat er even iets niet goed zit in je lichaam. Pijn kan spierpijn zijn, maar bijvoorbeeld ook een eerste teken van een chronische blessure. Als je pijn negeert of een hoge pijngrens hebt en blijft sporten, kan er dus meer schade in je lichaam ontstaan. Zeker bij sporten waar chronisch letsel vaker ontstaat, zoals hardlopen.
Als het gaat om het voorkomen van blessures is een juiste interpretatie van pijnklachten belangrijk. Professionele sporters hebben vaak een medisch team om zich heen om pijnklachten te bespreken en te beslissen of doorsporten verantwoord is of niet. Amateursporters hebben dat niet.
In een onderzoek van VeiligheidNL onder (beginnende) hardlopers geeft driekwart ook aan dat zij het lastig vinden om pijnklachten goed in te schatten. Door alleen te kijken naar je pijngrens kun je pijnsignalen verkeerd interpreteren, waardoor ernstiger letsel kan ontstaan. Communicatie richting sporters over hoe om te gaan met pijnklachten is dan ook belangrijk, en bij twijfel is het verstandig om hulp van bijvoorbeeld een fysiotherapeut in te schakelen.
Dit is een origineel bericht van VeiligheidNL
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
04 DEC 2024
27 NOV 2024