75-jarig CIOS Haarlem Hoofddorp wisselt van directeur

07 NOV 2023 10:07 | CIOS Haarlem Hoofddorp

Nova College CIOS Haarlem Hoofddorp bestaat op 10 november precies 75 jaar en is de oudste opleiding voor sport en bewegen van Nederland. Directeur Hans Gootjes heeft dit jubileumjaar gekozen om na zes jaar directeurschap het stokje over te dragen aan opleidingsmanager Vincent Los.

Het CIOS – Centraal Instituut Opleiding Sportleiders - is in 1948 in Overveen opgericht als eerste kaderopleiding voor buitenschools sport en bewegen in Nederland. Deze sportleiders moesten “de vitaliteit van de Nederlandse bevolking ondersteunen en versterken voor meer gezondheid, levenslust en werkvreugd”, aldus het Polygoonjournaal van destijds. Die opdracht is nog steeds actueel. Vitaliteit is dan ook wat het CIOS al 75 jaar beweegt. De oorspronkelijke 2-jarige opleiding CIOS Overveen van destijds (intern en alleen voor jongens!) is inmiddels uitgegroeid tot het huidige CIOS Haarlem Hoofddorp, onderdeel van het Nova College.

Met uitstroomprofielen voor sport en bewegen in Haarlem (trainer/coach, bewegingsagogisch werk, buurt, onderwijs & sport) en Hoofddorp (leefstijl) telt het CIOS inmiddels een kleine 1.100 studenten én biedt de opleiding een veelzijdig aanbod dat is afgestemd op de vraag vanuit de beroepspraktijk en/of een vervolgopleiding. Dit jubileumjaar staat niet alleen in het teken van vitaliteit (onder andere tijdens de projectweek Vitaliteit in de Buurt), maar ook van het elkaar weerzien tijdens het CIOS75 Jubileumfeest op 9 november en van het afscheid van de huidige directeur en de komst van zijn opvolger.

Vincent Los (links) is de opvolger van Hans Gootjes als directeur van CIOS Haarlem Hoofddorp

Directeur Hans Gootjes over zijn afscheid: “In 2017 verruilde ik de (top)sport voor het mbo-onderwijs, een keuze waar ik geen dag spijt van heb gehad. Nu neem ik afscheid na ruim zes geweldige jaren als directeur van het CIOS, het mooiste team waarmee ik in mijn 40-jarige loopbaan heb mogen werken. Zo ontstaat tijd en ruimte voor andere waardevolle zaken in het leven, onder het motto ‘van reistijd naar tijd voor reizen’. Ik heb alle vertrouwen in mijn opvolger Vincent Los. In de afgelopen jaren heb ik Vincent leren kennen als ervaren onderwijskundig leider, authentieke teamplayer, nieuwsgierige verbinder en energieke cultuurbewaker. Graag wens ik het Nova College – en het CIOS en Nova Fit in het bijzonder – een vitale toekomst!”

Opvolger Vincent Los: “In 2009 kwam voor mij een droom uit: lesgeven op het CIOS, in een omgeving waar samenwerken, leren van elkaar, onderwijskwaliteit en vitaliteit kernwaarden zijn. Sinds 2013 heb ik vanuit de rol van opleidingsmanager de inspirerende missie en ambitieuze visie van het CIOS mogen vertalen naar de dagelijkse praktijk. Ik kijk ernaar uit om met betrokken, gepassioneerde en vakkundige collega’s vanuit mijn nieuwe rol de huidige koers van het CIOS te behouden en zo mogelijk te versterken.”

Florus Roelofsen, bestuursvoorzitter van het Nova College: “Het college van bestuur is erg tevreden met de uitkomst van de selectieprocedure en kijkt met veel vertrouwen uit naar de komende samenwerking met Vincent. Samen met het CIOS-team gaat Vincent invulling geven aan de verdere ontwikkeling van het CIOS en Nova Fit als dé mbo sport- en beweegopleiding van Nederland, en aan het Nova College in bredere zin. Het college van bestuur wenst Vincent en het CIOS-team daarbij veel succes. Zijn voorganger Hans Gootjes zijn wij, als college van bestuur, zeer erkentelijk. Vanuit krachtig leiderschap heeft hij als inspirerende en gedreven directeur CIOS Haarlem Hoofddorp helpen doorgroeien naar de meest toonaangevende sport en bewegen opleiding in Nederland. Wij wensen hem dan ook een in alle opzichten betekenisvolle nieuwe levensfase waarin vitaliteit zeker een hoofdrol blijft spelen.”

Meer binnen de rubriek Onderwijs