Uitzonderlijke renovatie: volledig houten casco achter muren industrieel erfgoed geplaatst

31 JUL 2024 09:00 | HER Architecten

Aan de Gonnetstraat in Haarlem is een industrieel pand uit 1937 op basis van CLT-technologie (Cross Laminated Timber) gerenoveerd en uitgebreid. Binnen drie dagen werd achter de karakteristieke metselwerkmuren een volledig in kruislaaghout uitgevoerd casco geplaatst. Het toepassen van CLT-technologie in renovatieprojecten is volgens architect Hans van Eeden uitzonderlijk. Zijn bureau HER Architecten maakte het ontwerp. Met de keuze voor biobased materiaal maakte het energielabel van het pand een sprong van diep G naar A+++.

Het aan de rand van het Haarlemse centrum gelegen bedrijfscomplex bestaat uit diverse in de periode 1937-1987 gebouwde panden en maakt deel uit het van het beschermd stadsgezicht. De onlangs afgeronde renovatie en uitbreiding betrof een gebouw uit 1937. Een oud zadeldak maakte plaats voor een moderne kantoorverdieping. Van een aangrenzend voormalig confectieatelier uit 1957 zijn de sheddaken en lichtstraten vervangen door dakplaten en isolatieglas. Ook werd een binnenplaats bebouwd en bij het interieur betrokken. Dankzij deze ingrepen kon voor Endeavour Group de kantoorruimte met 300 m² worden uitgebreid tot 1200 m².

Om de nieuwe kantoorvloer en het dak te kunnen dragen, werd in drie dagen tijd een nieuwe houten constructie inclusief isolatie achter de karakteristieke metselwerkmuren geplaatst. Deze constructie en die van de nieuwe opbouw is uitgevoerd in kruislaaghout (CLT). Daarbij werd gebruik gemaakt van zogenoemde spiders (spinvormige stalen hulpconstructies) in combinatie met houten kolommen. De houten vloerdelen zijn met elkaar verbonden en vormen samen als het ware één grote plaat die aan de boven de kolommen geplaatste spiders hangt. Daardoor was het mogelijk om zonder balken en liggers een grote overspanning te maken wat resulteert in extra ruimtelijkheid en materiaalbesparing.

Volgens Hans van Eeden is de toepassing van CLT en spiders in een dergelijk renovatieproject uitzonderlijk: ‘Tot nog toe wordt deze technologie in binnen- en buitenland zelden toegepast. Maar ik ben er van overtuigd dat daar snel verandering in gaat komen. Al was het maar vanwege de veel kortere bouwtijd, de energetische kwaliteit en de duurzaamheid. Omdat de hele constructie net als de houten gevelafwerking en de houtvezelisolatie biobased is, verdwijnt er nu en in de toekomst niets in de afvalstroom. Het project in Haarlem laat zien dat je compromisloos maar met respect industrieel erfgoed kan verduurzamen.’

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws