Rolstoelhockey op topniveau

24 JUL 2024 09:14 | Kennemer Keien

Het eerste (handbewogen) rolstoelhockeyteam van de Kennemer Keien speelt al jaren op het hoogste niveau. Onlangs bereikte het team zelfs de play-offs om het landskampioenschap, waarin Haag 88 H-Hockey een maatje te groot was. De wedstrijden in de hoofdklasse worden momenteel in Gorinchem gespeeld. Om voortaan hoofdklasse-wedstrijden in Velsen/Haarlem te kunnen spelen, is Kennemer Keien een crowdfunding gestart om de benodigde nieuwe boarding aan te kunnen schaffen.

Kennemer Keien is er voor mensen die een lichamelijke beperking of een (chronische) blessure hebben waardoor ‘reguliere’ sporten niet mogelijk zijn. De club heeft zo’n 35 leden, waarvan 25 in de h-klasse (handbewogen rolstoel) en 10 in de e-klasse (elektrisch bewogen rolstoel). De meeste leden wonen in Haarlem of de IJmond, al heeft de club ook leden uit de rest van Noord-Holland – en soms zelfs daarbuiten. Een vijftalspelers uit het eerste h-team maakt ook deel uit van de Nederlandse selectie.

De trainingen en wedstrijden vinden plaatsen in het Polderhuis in Velserbroek, één van de weinige hallen met een vloer die bestand is tegen de bewegingen van de wielen van de rolstoelen. Voor hoofdklasse-wedstrijden moet het eerste H-team echter uitwijken naar Gorinchem. Daar wil Kennemer Keien graag verandering in brengen, door een aantal speeldagen voortaan in Velserbroek plaats te laten vinden. Daar is akkoord over met de andere clubs en de bond. Alleen is hiervoor wel de aanwezigheid nodig van de officiële boarding, die hoger is dan de huidige lage boarding en bovendien een grote veld beslaat.

Sport een boost geven

Door de sport op het hoogste niveau aan te bieden in de regio, wil Kennemer Keien ook meer aandacht en ruimte krijgen voor de breedtesport. Veel mensen die rolstoelgebonden zijn of kampen met een blessure sporten helemaal niet, door onbekendheid met het sportaanbod of omdat de drempel voor rolstoelsporten hoog is. Met de uitgebreide faciliteiten wil Kennemer Keien de sport aanbieden aan een breder publiek en bovendien verder ontwikkelen om ook internationaal mee te kunnen doen. Het uiteindelijke doel van Kennemer Keien is om de gehele sport een boost te geven, op elk niveau in elke regio.

Om de aanschafkosten bij elkaar te krijgen, is Kennemer Keien een crowdfunding gestart via Unieksporten.nl. Het doelbedrag is 9.000 euro en vanuit de eigen kring van leden is hier in korte tijd al ongeveer de helft van bij elkaar gehaald. De aanschaf van de boarding kan alleen plaatsvinden als het volledige bedrag wordt gehaald. De crowdfunding loopt nog tot en met eind juli en is te vinden op Unieksporten.nl/crowdfunding.

Meer binnen de rubriek Sport