'Grote verschillen bezoekers Lowlands en Decibel Outdoor op gebied van gehoorbescherming'

13 AUG 2024 08:27 | Schoonenberg
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Martijn van Veghel

Aanleiding:
Festival: Lowlands (t/m 18-08)

Dit weekend staan zowel Lowlands als Decibel Outdoor op de festivalkalender. En precies deze twee festivals laten het grootste verschil zien in het voornemen van bezoekers om gehoorbescherming te dragen. 81 procent van de bezoekers die dit weekend naar Lowlands gaan, geeft aan gehoorbescherming te zullen dragen. Hiermee is Lowlands hét festival met de hoogste gehoorbeschermingsgraad deze zomer. Het festival met de minste oordopdragers is ook dit weekend; slechts 21 procent van de Decibel Outdoor bezoekers zal gehoorbescherming dragen, daarmee tegelijkertijd het festival met het laagste aandeel oordoppen deze zomer. Dit blijkt uit onderzoek van Schoonenberg onder meer dan 1000 festivalbezoekers.

De huidige regels bepalen dat muziek in horeca en op concerten en festivals op maximaal 103 decibel mag staan. Wat veel mensen niet weten is dat er hierbij wordt uitgegaan van het dragen van oordoppen. Met andere woorden; 103 decibel is niet veilig wanneer er geen gehoorbescherming wordt gedragen.

De belangrijkste tips voor festivalgangers en concertbezoekers om tinnitus te voorkomen:

  • Houd oordoppen consequent in om elk aanvullend risico op gehoorschade te beperken. Bovendien kun je elkaar in een lawaaiige omgeving beter verstaan mét oordoppen in, omdat de luide geluiden worden gedempt.
  • Vertrouw niet op eigen waarneming, dat is helaas geen goede graadmeter voor eventuele schade. Het is niet zo dat hard geluid niet schadelijk is als je zelf geen hinder ervan ervaart.
  • Met oordoppen op maat met een muziekfilter met een vlakke demping, heb je de meest optimale waarneming van de muziek en vanwege de optimale pasvorm ook maximale bescherming.
  • Geef je oren af en toe wat rust, een luisterpauze. Zowel tijdens het festival als ervoor en erna.

Meer binnen de rubriek Entertainment