ABC organiseert serie masterclasses toparchitecten in PHIL Haarlem

20 NOV 2023 09:00 | ABC Haarlem

Naar aanleiding van het succes vier jaar geleden organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem komend seizoen weer in nauwe samenwerking met PHIL een serie ‘Masterclasses’ door drie Nederlandse toparchitecten. Achtereenvolgens treden op: Thijs Asselbergs (architectuurcentrale), Liesbeth van der Pol (Dok architecten) en Sjoerd Soeters (PPHP).

Het ABC heeft juist deze drie uitgenodigd omdat zij ieder heel ‘eigen’ in hun architectenpraktijk staan met daarbij een kenmerkend handschrift en een uitgesproken architectuuropvatting. Het voorprogramma van hun Masterclass stellen zij overigens zelf samen door een zogenoemd ‘aanstormend talent’ uit de architectuur of uit een andere kunstdiscipline de gelegenheid te geven zich te presenteren.

Deze bijzondere Masterclasses vinden plaats op 13 december 2023, 17 januari en 14 februari 2024 in de Kleine Zaal van de PHIL, Lange Begijnestraat 11, Haarlem. Kaarten á € 17,50 (1e rang) en á € 12,50 (2e rang) zijn te reserveren aan de kassa van de PHIL, via website www.philhaarlem.nl of telefonisch 023 - 512 12 12.

Thijs Asselbergs

Woensdagavond 13 december 2023, Aanvang 20.00 - 22.00 uur – Kleine Zaal PHIL, Haarlem

Thijs Asselbergs, architectuurcentrale met in het voorprogramma aanstormend talent: Karin Kuipers, Circlewood.

Thijs Asselbergs (1956) studeerde in 1982 af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Drie jaar later richtte hij in Haarlem zijn eigen bureau op: architectuurcentrale Thijs Asselbergs (aTA). In deze stad werd hij vervolgens begin jaren negentig stadsarchitect. Als architect realiseerde Asselbergs onder meer wooncomplexen in Den Haag, Nijmegen en Amsterdam en prijswinnende projecten als ‘Ruimte voor de Waal’ in Nijmegen. In Haarlem is hij onder meer bekend voor zijn ontwerp van de zogenoemde ‘Verfrollerbrug’ en woontoren Mariastichting. Asselbergs bekleed(de) diverse adviseurs- en bestuursfuncties en voorzitterschappen van bekende Nederlandse architectuur jury’s. Van 2008 tot zomer 2023 was hij praktijkhoogleraar architectural engineering aan de TU Delft.

Liesbeth van der Pol

Woensdagavond 17 januari 2024 – 20.00 - 22.00 uur – kleine zaal PHIL Haarlem

Liesbeth van der Pol, Dok architecten met in het voorprogramma Diederik de Koning, la-di-da als aanstormend talent.

Liesbeth van der Pol (1959) studeerde in 1988 cum laude af aan de TU Delft. In 1989 vestigde zij zich als zelfstandig architect en in 1995 richtte zij samen met haar partner Herman Zeinstra het Amsterdamse bureau Atelier Zeinstra van der Pol op. In Haarlem realiseerde het Atelier onder meer Woningbouw De Kogellager, Crematorium Haarlem en de Focusschool. In 2007 was zij één van de medeoprichters van Dok architecten, de voortzetting van het Atelier. Van 2008 tot en met 2011 was Van der Pol daarbij Rijksbouwmeester. Liesbeth van der Pol ontwerpt haar gebouwen als uitgesproken karakters. In de zoektocht naar de eigenheid van die gebouwen gebruikt zij aquarellen en schetsen.

Sjoerd Soeters

Woensdagavond 14 februari 2024 – 20.00 - 22.00 uur – kleine zaal PHIL, Haarlem

Sjoerd Soeters, PPHP met in het voorprogramma de aanstormend talenten: Lieve Kramer, kunstenaar/student Architectuur Hogeschool van Amsterdam, en Merle Soeters die bijna afgestudeerd is aan Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Sjoerd Soeters (1947) studeerde van 1967 tot 1975 bouwkunde aan de TU Eindhoven. In 1979 startte hij in Amsterdam zijn eigen architectenbureau en richtte zich aanvankelijk op architectonische- en interieur projecten. De praktijkervaring maakte hem echter duidelijk dat zonder goede stedenbouwkundige uitgangspunten zelfs de meest uitnemende architectuur betekenisloos wordt. Zijn praktijk verbreedde hij daarom tot stedenbouw én architectuur. Projecten die onder meer zijn naam dragen zijn: Circus Zandvoort, Java-eiland Amsterdam, Ministerie VWS Den Haag, Inverdan in Zaandam en Holland Park Diemen. Van 1997 tot 2016 werkten Sjoerd Soeters en Jos Van Eldonk onder de naam Soeters Van Eldonk architecten. Voorjaar 2016 gingen zij uit elkaar en werd PPHP opgericht. Onlangs gaf Soeters aan te stoppen met dit bureau.

 

Aanvullende informatie of beeldmateriaal? Neem contact op met Gabriël Verheggen, directeur ABC ABC Architectuurcentrum Haarlem Groot Heiligland 47 - 2011 EP Haarlem Tel. +31 (0)23 534 05 84 | E. gverheggen@architectuurhaarlem.nl W. www.architectuurhaarlem.nl | Twitter | Facebook | Instagram | LinkedIn Het ABC is op maandagen gesloten. Het fotomateriaal is vrij van rechten. Bij gebruik foto Thijs Asselbergs graag naam Janita Sassen vermelden. Bij gebruik foto Liesbeth van der Pol naam Brenda van Leeuwen vermelden. Bij gebruik foto Sjoerd Soeters naam PPHP.

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek