'Thuiswerken veroorzaakt toename aantal burn-outklachten'

15 NOV 2023 16:44 | Top of Minds

Dit is een expertquote van Auke Bijnsdorp, Managing Partner/Founder, Top of Minds.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Burn-out steeds groter probleem: 1,6 miljoen werkenden hebben klachten | Economie | NU.nl

Nederland telt steeds meer werkenden met burn-outklachten. Vorig jaar waren dat er 1,6 miljoen, tegenover 1,3 miljoen een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van kennisinstituut TNO.

Het is niet verbazingwekkend dat het aantal burn-outklachten sterk toeneemt. Mensen hebben een sociaal vangnet nodig om te functioneren. Door het vele thuiswerken is dat sterk verschraald. Het roddelen bij de koffieautomaat heeft een belangrijke sociale functie. Nu iedereen tijdens de werkdag op een andere plek werkt, gebeurt dat een stuk minder.

Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen alleen succesvol in hun werk zijn als ze zich veilig voelen. Voor een gevoel van veiligheid is steun van anderen onmisbaar. Steun geven via videobellen blijkt toch minder goed te werken. Het is dus noodzakelijk om (ook) op kantoor te werken.

De gemiddelden zijn goed, zowel werkgevers als werknemers mikken respectievelijk op 2,2 versus 2 dagen thuiswerken. Maar de individuele afwijkingen van dit gemiddelde zijn groot.

De groep die weinig op kantoor werkt, lijkt veel vatbaarder te zijn voor een burn-out. De na corona gewonnen vrijheid van het thuiswerken komt dus met een offer. Er is minder onderlinge steun en samenhorigheid op de werkvloer.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen