'Prinsjesdag 2023: haal meer uit arbeidskrachten'

19 SEP 2023 15:16 | Top of Minds

Dit is een expertquote van Auke Bijnsdorp, Managing Partner, Top of Minds

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Prinsjesdag 2023 van start | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Flexibilisering van de arbeidsmarkt is belangrijk voor ondernemend Nederland. Gezien de personeelskrapte is het belangrijk dat ‘de juiste persoon op de juiste plaats’ zit om tot een maximale productie te komen. Maar allerhande lock-in-mechanismen staan dit in de weg.

Enerzijds gebruiken werkgevers concurrentiebeperkingen en relatiebeperkingen om werknemers te hinderen bij een baanwissel. Anderzijds worden werkgevers belemmerd door arbeidsovereenkomsten die niet kunnen worden ontbonden op basis van output.

Deze hindernissen moeten afnemen, niet toenemen. Het gat tussen vast een flex is daarbij nu te groot. De ene groep is rigide, de andere vogelvrij.

Verder is een onorthodoxe kijk op arbeid nodig in een duurzame economie. Het concept van belasting op arbeid is archaïsch te noemen. Als de overheid echt wil dat werken loont en parttimers en uitstromers meer en weer aan het werk wil krijgen, moet de belastingfocus verschuiven. In plaats van arbeid zou vervuiling belast moeten worden, om zowel de economische als klimaatdoelen beter te dienen.

Op Prinsjesdag 2023 hoop ik dat deze overwegingen meegenomen worden in het toekomstig beleid. Het vormt niet enkel de weg naar hogere arbeidsbetrokkenheid, maar draagt ook bij aan de urgente overgang naar een meer duurzame economie.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid