'Verduurzaming en thuiswerken hoog op prioriteitenlijst bij professionals'

31 OKT 2023 09:14 | Top of Minds

Dit is een expertquote van Auke Bijnsdorp, Managing Partner, Top of Minds 

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Herfstvakantie 2023 | Schoolvakanties | Rijksoverheid.nl | ANP

Tijdens de herfstvakantie namen veel Nederlandse professionals de tijd om na te denken over hun carrière. Slechts dertig procent van hen heeft op dit moment hun droombaan, zo blijkt uit een onderzoek dat in oktober 2023 is uitgevoerd door Top of Minds. Voor het onderzoek werden 408 respondenten ondervraagd. Hierbij spelen leidinggevenden waarschijnlijk een belangrijke rol.

Uit een eerder onderzoek (september 2023), blijkt namelijk dat slechts 28 procent van de professionals het eens is met de stelling "Mijn leidinggevende inspireert en motiveert me".

Dat de vakantieperiode voor velen een moment is om dichter bij hun droombaan te komen, bleek al eerder dit jaar uit onderzoek. Van de 438 professionals gaf 85 procent aan de vakantie te gebruiken om na te denken over hun volgende carrièrestap.

Een aanvullend onderzoek onder 285 professionals wees uit dat ondernemerschap een populaire optie is. Slechts 19 procent van de ondervraagden wil niet ondernemen, 26 procent speelt soms met het idee en 55 procent overweegt het serieus.

Top of Minds ondervroeg professionals ook over wat zij zoeken in een baan. Zo vinden negen van de tien werknemers het belangrijk dat de werkgever of het werk bijdraagt aan verduurzaming, terwijl bijna de helft liever niet heeft dat collega's haar/zijn salaris weten.

Wat betreft thuiswerken is er een duidelijke voorkeur voor twee dagen per week. Van de 1364 ondervraagde kandidaten gaf acht procent aan liever niet thuis te werken; 19 procent heeft een voorkeur voor één dag per week; 45 procent kiest voor twee dagen per week; en 28 procent werkt het liefst drie of meer dagen per week thuis.

Uit dezelfde enquête onder vijftig werkgevers blijkt een vergelijkbare trend: zes procent heeft liever niet dat werknemers remote werken; 24 procent geeft de voorkeur aan één dag per week; 56 procent beschouwt twee dagen per week als ideaal; en 14 procent kiest voor drie dagen of meer.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen