Topdrukte bij loodgieters door aanhoudende wateroverlast

05 JAN 2024 13:54 | Techniek Nederland

Aanhoudende regen en hoogwater zorgen voor topdrukte bij loodgieters, dakdekkers en rioolservicebedrijven. Installateurs zetten alles op alles om onder meer lekkages die vaak ontstaan door een combinatie van harde wind en zware regenval zo snel mogelijk te verhelpen. Voorzitter Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland: 'Bedrijven doen er alles aan om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. Ze draaien overuren.' Behalve met lekkages zijn installateurs volop bezig om kelders en woningen leeg te pompen. In het hele land hebben installateurs het druk, maar de nood is het hoogst langs de grote rivieren, het IJsselmeer en in het westen.

Technische vakmensen zijn onmisbaar

Volgens Terpstra blijkt met deze extreme weersomstandigheden weer eens dat technische vakmensen onmisbaar zijn. Terpstra: 'Installateurs worden door veel mensen dan ook als helden onthaald. Dat geldt niet alleen bij grote wateroverlast, maar ook bij strenge vorst. Dan zijn verwarmingsmonteurs de redders in de nood die ervoor zorgen dat mensen niet in de kou komen te zitten als de cv-ketel het laat afweten.'

Snelle actie is nodig

Techniek Nederland adviseert woningeigenaren om snel in actie te komen als er water in de kelder of kruipruimte komt. Blijft het water te lang staan, dan kunnen de fundering en de vloerbalken worden aangetast en kan er in de woning schimmel ontstaan.

Waterschade

Ons land krijgt steeds vaker te maken met hevige en langdurige regenval als gevolg van klimaatverandering. De kans op waterschade neemt daardoor toe. Het is daarom belangrijk om het dak, de dakgoot en de hemelwaterafvoer regelmatig te laten controleren. Dit kan veel overlast voorkomen en kosten besparen.

Watertransitie

Terpstra: 'We hebben niet alleen te maken met een klimaattransitie, maar óók met een watertransitie. In de zomer is er vaker sprake van langdurige droogte en watertekort terwijl we in de herfst en in de winter vaker te kampen zullen hebben met langdurige regenval en wateroverlast. Installateurs kunnen met technische maatregelen ook in de watertransitie een belangrijke rol spelen.'

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 6.300 bedrijven in de installatiebranche en de technische detailhandel. Met een jaaromzet van meer dan 16 miljard euro en werkgelegenheid voor zo’n 130.000 personen zijn we een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen de rubriek Wonen