Oxfam-hulpteams in Turkije en Syrië inventariseren samen met partnerorganisaties aan welke humanitaire hulp de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Turkije nu het meest behoefte hebben. De aardbeving die Turkije en Syrië maandagochtend vroeg trof, is de grootste natuurramp die Turkije heeft getroffen sinds 1939.
Meryem Aslan, directeur van Oxfam-Turkije in Ankara: "De omvang van de verwoesting is enorm. Na twee grote aardbevingen en meer dan 60 naschokken zijn de mensen nog steeds in shock en bang, ze hebben niet eens tijd om te rouwen om de slachtoffers."
"Het zal een enorme uitdaging zijn om de overlevenden te bereiken en te helpen omdat veel wegen en snelwegen beschadigd of geblokkeerd zijn. Ook al heeft Turkije veel expertise met de gevolgen van aardbevingen, de omvang van deze aardbeving is overweldigend. Het dodental is al opgelopen tot meer dan 2000 mensen en groeit nog steeds. Het aantal overlevenden dat nu met helemaal niets achterblijft, is enorm".
Oxfam KEDV, de partner van Oxfam Novib in Turkije, heeft samenwerkingsverbanden met ongeveer 80 vrouwencoöperaties in de tien Turkse provincies die het zwaarst door de aardbeving zijn getroffen. Samen met hen wordt momenteel vastgesteld wat er aan noodhulp nodig is.
"Het is een dubbele tragedie voor de overlevenden omdat zij te maken hebben met kou en sneeuw Het is afschuwelijk om te bedenken hoe mensen zich überhaupt gaan redden. “
"Oxfam is nu bezig, samen met haar partners, om de omvang van de verwoesting vast te stellen en na te gaan wat de mensen het dringendst nodig hebben", aldus Aslan. "Gewoonlijk bieden Oxfam en haar partners hulp om slachtoffers van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te voorzien, onderdak en voedselhulp te bieden en op langere termijn rehabilitatie en wederopbouw. We beoordelen nu welk type hulp direct nodig is en welke op langere termijn."
In Syrië zijn de steden Aleppo, Latakia, Hama en Idlib zwaar getroffen door zowel de aardbeving als de aanhoudende, zware naschokken die de mensen de besneeuwde straten opjaagt, uit angst voor het verder of opnieuw instorten van gebouwen. In Aleppo zijn tientallen gebouwen zwaar beschadigd en zouden er 46 zijn ingestort. Naar verwachting zal de temperatuur 's nachts dalen tot nul graden Celsius. Onderdak, voedsel, water, brandstof en medische zorg voor de gewonden zijn hard nodig.
Voor Syrië komt deze aardbeving op een moment dat de humanitaire nood in het land het hoogst is. Meer dan 15 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan humanitaire hulp en steun door de gevolgen van de al bijna 12 jaar durende burgeroorlog.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.