'Duurzame Inzetbaarheid en het Belang van de Dialoog in de Zorg'

14 AUG 2024 11:55 | Wissenraet Van Spaendonck
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Roel Fransen

Aanleiding:
Hoge werkdruk drijft zorgmedewerkers naar de rand

Recent onderzoek onder zorgpersoneel, waaruit blijkt dat een kwart van de medewerkers overweegt te stoppen vanwege de toenemende werkdruk, benadrukt de dringende noodzaak om te investeren in duurzame inzetbaarheid binnen de zorgsector. Wat vaak vergeten wordt in discussies over duurzame inzetbaarheid, is het belang van een goede en voortdurende dialoog tussen werkgever en werknemer. Dit is de basis van elk succesvol beleid gericht op het welzijn van medewerkers.

In een tijd waarin technologische ontwikkelingen, vergrijzing en flexibilisering van de arbeidsmarkt de norm zijn, is het essentieel dat zorgorganisaties luisteren naar hun medewerkers. Door hoge werkdruk vinden deze cruciale gesprekken helaas te weinig plaats. Hierdoor komen problemen pas aan het licht wanneer ze al zijn geëscaleerd, wat niet alleen nadelig is voor de werknemer, maar ook voor de organisatie als geheel.

Een effectieve dialoog betekent dat er regelmatig contact is tussen leidinggevenden en zorgmedewerkers, waarbij niet alleen wordt gefocust op werkprestaties, maar ook op werkdruk, welzijn en behoeften van de medewerker. Dit vormt de basis voor een werkomgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Wanneer medewerkers hun zorgen en ideeën kunnen delen, kunnen werkgevers tijdig inspelen op dreigende problemen zoals overbelasting of stress.

Gezonde werk-privébalans en veilige werkcultuur

Duurzame inzetbaarheid vereist ook een inclusieve en sociaal veilige werkcultuur, waarin dialoog wordt gestimuleerd. Dit betekent dat diversiteit wordt gewaardeerd, gelijkwaardigheid en vertrouwen centraal staan en medewerkers zich vrij voelen om hun zorgen te uiten. Door duidelijke afspraken te maken en actieve ondersteuning te bieden via bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of een open communicatiekanaal, bevorderen werkgevers dit. Problemen kunnen zo in een vroeg stadium worden gesignaleerd en aangepakt.

Daarnaast is het bevorderen van een gezonde werk-privébalans en aandacht voor psychosociale arbeidsomstandigheden cruciaal. Dit realiseren werkgevers door medewerkers te ondersteunen in hun werk én in hun privéleven. Regelmatige gesprekken bieden de kans om te achterhalen waar knelpunten liggen en hoe deze samen opgelost kunnen worden. Het faciliteren van flexibele werktijden, thuiswerkregelingen en het stimuleren van activiteiten die bijdragen aan het welzijn van medewerkers, zijn voorbeelden van maatregelen die voortvloeien uit een goede dialoog.

Behouden gemotiveerde en gezonde zorgmedewerkers

Door te investeren in regelmatig en betekenisvol contact, verlagen zorginstellingen de werkdruk, signaleren ze tijdig problemen en vergroten ze de tevredenheid en betrokkenheid van hun medewerkers. Dit is essentieel voor het behoud van gemotiveerde en gezonde zorgmedewerkers, en draagt bij aan een stabielere en efficiëntere zorgsector.

Wissenraet Van Spaendonck is een no-nonsense organisatie met hart voor ieder collectief, vereniging, belangenorganisatie, onderneming of tijdelijke coalitie. Met ruim 100 jaar ervaring in (project)management, advies en ondersteuning zorgen wij voor groei en relevantie door samenwerking.

Meer binnen de rubriek Zorg