Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn spreekt op 4 mei op Nationaal Ereveld Loenen

29 APR 2024 08:00 | Oorlogsgravenstichting

Op zaterdag 4 mei 2024 vindt op Nationaal Ereveld Loenen bij Apeldoorn de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Tijdens deze herdenking staan jong en oud samen stil bij de gevolgen van oorlog, de impact daarvan op het leven van de nabestaanden.

  • Nabestaanden vertellen de levensverhalen van verzetsstrijders Karel van Berckel en Anda Kerhoven.  
  • Burgemeester Ton Heerts spreekt over het belang van onafhankelijk denken en tegen de stroom in durven gaan, daartoe geïnspireerd door Gerhard Badrian, Anton de Kom en Gerardus Hemmer.
  • Jaap Smit, president van de Oorlogsgravenstichting gaat in op het belang van herdenken in deze tijd.
  • Leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn vertellen het verhaal van de Joodse leraar Jacob Wijler en zijn gezin. Wijler was in de oorlog leraar op hun school.
  • Gershwin Bonevacia draagt een gedicht voor
  • Giovanca zingt onder begeleiding van Jeugd strijkorkest Het Britten.

4 mei Nationaal Ereveld Loenen

4000 bloemen

Ook dit jaar leggen op 3 mei vanaf half 11 ruim 25 kinderen 4000 gerbera’s op het ereveld, op ieder graf één. Dit initiatief is ontstaan uit een idee van een nabestaande opdat op 4 mei niemand vergeten mag worden.

Bloemlegging op Nationaal Ereveld Loenen

Over Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens vredesmissies. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.

De herdenking is publiek toegankelijk en wordt bijgewoond door nabestaanden en belangstellenden. De herdenking wordt tussen 13.30 uur en 14.30 uur live uitgezonden door omroep Gelderland en wordt live gestreamd via de website en social media van de Oorlogsgravenstichting.

Voor meer informatie en foto's bel of mail met onze persvoorlichter Hélène Briaire, tel: 06-13967511 of mail pers@ogs.nl . De tekst van de speech van de burgemeester is onder embargo vooraf beschikbaar. U bent van harte uitgenodigd de bloemlegging op 3 mei om 10.30 uur en de herdenking op Nationaal Ereveld Loenen bij te wonen. De herdenkingsceremonie vindt plaats van 13.30 tot 14.30 uur. De locatie is Nationaal Ereveld Loenen, Groenendaalseweg 64 te Loenen (bij Apeldoorn). Mocht u van deze gelegenheid gebruik maken kunt u zich aanmelden via pers@ogs.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws