Minister Hanke Bruins Slot spreekt op 4 mei herdenking op Nationaal Ereveld Loenen

29 APR 2022 09:47 | Oorlogsgravenstichting

Op woensdag 4 mei 2022 is iedereen weer welkom bij de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Tijdens deze herdenking staan jong en oud samen stil bij de gevolgen van oorlog, de impact daarvan op het leven van de nabestaanden.

Een kleindochter en achterkleindochter herdenken de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom die op Nationaal Ereveld Loenen begraven ligt. Minister Hanke Bruins Slot staat stil bij de slachtoffers die vielen onder de militairen tijdens recente (vredes) missies. Drie leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn vertellen op de Woeste Hoeve het verhaal over oud-leerling Henk Nikkel, die op die plek werd gefusilleerd als vergelding op de aanslag op de SS-officier Rauter. Opperrabbijn Binyomin Jacobs leest een gedicht voor en Jon van Eerd zingt onder begeleiding van Jeugd strijkorkest Het Britten Waar zijn de bloemen gebleven? en Vergeet je eigen droom niet. De presentatie is in handen van Aldith Hunkar.

Voorprogramma

Voorafgaand aan de herdenking vinden op het ereveld diverse voordrachten plaats:

·        Bij de Indische kruizen zingt Annelieke Brouwer het Indisch Onze Vader en Ron Habiboe vertelt over KMA cadet Victor Makatita. De zeven Indische kruizen staan symbool voor alle 28.000 Nederlandse Oorlogsslachtoffers die hun laatste rustplaats hebben gevonden op de erevelden in Indonesië, Thailand en Myanmar.

·        Esmay Usmany draagt een gedicht voor en zingt het lied Wat geef ik door.

·        Jongeren spelen, onder leiding van Theater Na de Dam, aan de hand van gesprekken met nabestaanden een voorstelling met als thema ‘taboe’.

4000 bloemen

Ook dit jaar leggen ongeveer twintig kinderen en jongeren tussen de 6 en 20 jaar op de dag voor dodenherdenking 4000 gerbera’s op het ereveld, op ieder graf één. Dit initiatief is ontstaan uit een idee van een nabestaande opdat op 4 mei niemand vergeten mag worden.

Over Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens (vredes)missies. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.

De herdenking is publiek toegankelijk en wordt bijgewoond door nabestaanden en belangstellenden. De herdenking wordt tussen 13.30 uur en 14.30 uur live uitgezonden door omroep Gelderland en wordt live gestreamd via de social media van de Oorlogsgravenstichting en op de Antillen en in Indonesië.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en foto's bel of mail met onze persvoorlichter Hélène Briaire, tel: 06-13967511 of mail pers@ogs.nl U bent van harte uitgenodigd de bloemlegging op 3 mei of de herdenking op Nationaal Ereveld Loenen bij te wonen. De herdenking begint op woensdag 4 mei 2022 om 12.15 uur met het voorprogramma op Nationaal Ereveld Loenen, Groenendaalseweg 64 te Loenen (Gelderland). De herdenkingsceremonie vindt plaats van 13.30 tot 14.30 uur. Mocht u van deze gelegenheid gebruik maken kunt u zich aanmelden via pers@ogs.nl

Meer binnen deze rubriek