Minister Ollongren spreekt op 4 mei herdenking op Nationaal Ereveld Loenen

24 APR 2023 08:00 | Oorlogsgravenstichting

Op woensdag 4 mei 2023 is iedereen weer welkom bij Eerbewijs, de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Tijdens deze herdenking staan jong en oud samen stil bij de gevolgen van oorlog en de impact daarvan op het leven van de nabestaanden.

  • Nabestaanden herdenken slachtoffers van de Tarakan-executies tijdens de aanval van Japan op voormalig Nederlands-Indië in januari 1942. Voor hen is een monument opgericht op Nationaal Ereveld Loenen.
  • Minister van defensie, Kajsa Ollongren herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen erna terwijl er al weer meer dan een jaar oorlog is in Europa.
  • Jack Poels, kleinzoon van verzetsstrijder Jacob Poels, leest een liedtekst voor die hij schreef voor zijn vader die de oorlog als kind meemaakte.
  • Drie leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn vertellen het verhaal van de kinderen uit Breda die in 1940 omkwamen toen zij in België op de vlucht waren voor de oorlogsdreiging in hun stad.
  • Dominee Arend Altena leest een gedicht voor.
  • Karin Bloemen zingt onder begeleiding van Jeugd strijkorkest Het Britten De Echo. Na de minuut stilte zingt zij het Wilhelmus.

4000 bloemen

Ook dit jaar leggen op 3 mei ongeveer twintig kinderen 4000 gerbera’s op het ereveld, op ieder graf één. Dit initiatief is ontstaan uit een idee van een nabestaande opdat op 4 mei niemand vergeten mag worden.

Over Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens vredesmissies. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.

De herdenking is publiek toegankelijk en wordt bijgewoond door nabestaanden en belangstellenden. De herdenking wordt tussen 13.30 uur en 14.30 uur live uitgezonden door omroep Gelderland en wordt live gestreamd via de website en social media van de Oorlogsgravenstichting en op de Antillen en in Indonesië.

U bent van harte uitgenodigd de bloemlegging op 3 mei om 10.30 uur en de herdenking op Nationaal Ereveld Loenen bij te wonen. De herdenking begint op woensdag 4 mei 2022 om 12.00 uur met het voorprogramma op Nationaal Ereveld Loenen, Groenendaalseweg 64 te Loenen (op de Veluwe). De herdenkingsceremonie vindt plaats van 13.30 tot 14.30 uur. Mocht u van deze gelegenheid gebruik maken kunt u zich aanmelden via pers@ogs.nl Voor meer informatie en foto's bel of mail met onze persvoorlichter Hélène Briaire, tel: 06-13967511 of mail pers@ogs.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws