Zef Hemel benoemd tot hoogleraar aan de RUG en de TU Delft

21 APR 2022 09:00 | ir. Abe Bonnema Stichting

Planoloog Zef Hemel wordt per 1 mei benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen en de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij bekleedt de Bonnema-leerstoel, een nieuwe bijzondere leerstoel die is ingesteld door de ir. Abe Bonnema Stichting. De formele leeropdracht luidt: Ruimtelijke herontwikkeling en revitalisatie van rurale en urbane regio's, in het bijzonder in Groningen en Friesland.

Wat is de toekomst van het platteland? Die vraag vormt het startpunt van het onderzoek van planoloog Zef Hemel. Met de Bonnema-leerstoel wil hij het verleden en de toekomst van het platteland met elkaar verbinden. Dit doet hij door middel van interdisciplinair onderzoek waarin geschiedenis, lokale cultuur en ontwerpen een verbindende rol spelen en waaraan de bevolking actief kan en ook moet deelnemen.

Potentie van stad en ommeland

Hemel wil, samen met de twee postdocs en zijn studenten in Groningen en Delft, ruimtelijke perspectieven verkennen voor landelijk gebied waarin stad en agrarisch ommeland in combinatie grote potentie bezitten. Om zo'n proefneming te doen slagen lijkt het noorden van Nederland zeer geschikt. "Dit landsdeel is voldoende ver verwijderd van de sterk gespreide, overwegend suburbaan bebouwde Randstad, heeft in Groningen en Leeuwarden zijn vaste bevolkingskernen en vormt een aantrekkelijke wereld op zichzelf met een sterke lokale cultuur", legt Hemel uit.

Aanstelling in Delft en Groningen

De bijzonder hoogleraar wordt benoemd voor een periode van vijf jaar. Hij krijgt een aanstelling van 0,2 fte aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en 0,2 fte aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij beide universiteiten is Hemel één dag per week aanwezig en gaat hij samenwerken met de bestaande staf. De Bonnema Stichting financiert bovendien aan beide universiteiten twee postdocs van elk 1,0 fte voor elk 2 jaar.

Zef Hemel

Zef Hemel (1957) is planoloog. Van 2012 tot 2022 bezette hij de Wibaut-leerstoel voor Grootstedelijke Vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Hemel studeerde sociale geografie en planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast zijn academische werk blijft Hemel ook in dienst bij de gemeente Amsterdam. Eind vorig jaar verscheen Hemels meest recente boek Er was eens een stad (uitgeverij Pluim) over de zoektocht naar een nieuwe ruimtelijke planning: visionaire planologie.

ir. Abe Bonnema Stichting

De leerstoel is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting, die de nalatenschap van de Friese architect Abe Bonnema (1926-2001) beheert. Doel van de Stichting is het verbreiden en vergroten van het inzicht in en de kennis van de eigentijdse (bouw)kunst en het ondersteunen van cultuur-maatschappelijke projecten. Zo draagt de jaarlijkse Abe Bonnema Prijs bij aan de kwaliteit van de architectuur in Nederland. De Bonnema-leerstoel komt voort uit een grondige analyse van de visie van architect Bonnema op de ruimtelijke potentie van regionale stedelijke centra en het omliggende landschap, specifiek in Friesland en Groningen, waar Bonnema woonde en werkte.

Meer binnen de rubriek Nationaal nieuws