Jonge architecten la-di-da winnen met ecologisch brutalisme

10 DEC 2022 17:15 | ir. Abe Bonnema Stichting

Architecten Laura van Santen en Diederik de Koning van la-di-da design & architecture hebben de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 gewonnen met het Dijkhuis in Strijensas. Het duo ontvangt hiervoor een bedrag van 20.000 euro. Dit maakte Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, op 10 december bekend in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het door la-di-da design & architecture ontworpen Dijkhuis in Strijensas heeft grote indruk gemaakt op de jury en tegelijkertijd een indringend debat opgeroepen. De opdracht was om een huis met maximale bouwkosten van 200.000 euro te realiseren. De architecten hebben volgens de jury een project gerealiseerd, dat door de toepassing van innovatieve concepten voorbeeldig is, een nieuwe standaard zet en een toonbeeld is van vernieuwing van de architectuur. Ze tonen engagement door met onderzoek naar duurzame ontwikkeling de architectuur te veranderen. ‘Het Dijkhuis is een nieuwe betaalbare typologie voor wonen in het buitengebied en schittert door de potentie die het uitstraalt. De pamflettistische kracht van het gerealiseerde ontwerp is sterk en dat moet juist nú gehonoreerd worden, gelet op de grote transities die nodig zijn,’ aldus juryvoorzitter Meta Knol.

Dijkhuis Strijensas

Laura van Santen (1985) studeerde in 2010 af als architect aan de TU Delft. In 2015 richtte ze samen met Diederik de Koning (1983, architect en technisch planoloog) la-di-da design & architecture op. Met hun bureau proberen ze op een zo economische manier ecologisch te bouwen. In 2017 won het duo de Architectuur Prijs Achterhoek voor een woning met schuur in Laren. De fascinatie met ‘eco-brutalisme’ leidt tot praktische maar ongebruikelijke oplossingen voor kleinschalige woonprojecten.

Voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 waren naast Laura van Santen en Diederik de Koning nog vier architecten genomineerd. Tjerk de Boer (1987, Groothuijse de Boer architecten) bouwde Huis Vaneker in Enschede, Thomas Buijs (1983, ATELIERFRONT) ontwierp het Gibbon Paviljoen in Artis Amsterdam, Donna van Milligen Bielke (1983) is verantwoordelijk voor De Kunstwerf in Groningen en Keimpke Zigterman (1986, Unknown Architects) voor Huis in de Duinen op West-Terschelling. Deze gebouwen zijn in 2020-2021 in Nederland gerealiseerd en ontworpen door architecten onder de 40 jaar.

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 14 december 2022 tot en met 15 januari 2023 in de entreehal de gratis toegankelijke tentoonstelling te zien met alle inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022. 

De jury van de Bonnema Prijs staat onder leiding van Meta Knol en bestaat verder uit Steven Delva, Kees Kaan, Hedwig Saam en drie eerdere winnaars van de Abe Bonnema Prijs: Ninke Happel, Jan Nauta en Gus Tielens. De ir. Abe Bonnema Stichting beoogt door het uitreiken van de Abe Bonnema Prijs een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. De Abe Bonnema Prijs werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. 

Eerdere winnaars van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten zijn Marjolein van Eig (2014), Ard de Vries (2016), Jan Nauta (2018) en Ard Hoksbergen (2020).

 

Meer binnen de rubriek Architectuur