Dit is een expertquote van Elvera Overdevest, Valpreventie-expert, VeiligheidNL
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: In de ouderenzorg moeten 'scherpe keuzes' worden gemaakt
De directe medische zorgkosten als gevolg van valongevallen bij 65-plussers bedroegen in 2022 1,3 miljard euro. Daarmee zijn valongevallen een aanzienlijke kostenpost voor de overheid. Verwacht wordt dat deze kosten stijgen naar ongeveer 4,2 miljard in 2025. Dit als gevolg van de dubbele vergrijzing en de trend dat ouderen steeds langer thuis wonen. Door in te zetten op valpreventie kunnen we de zorgkosten voor de ouderenzorg beperken.
De eerste stap om een val te voorkomen is checken of iemand een verhoogd valrisico heeft. Dit kan gemakkelijk door het stellen van 3 vragen. Er is sprake van een verhoogd valrisico als er ‘ja’ geantwoord kan worden op tenminste 1 van de vragen:
Ben ik het afgelopen jaar al eens gevallen?
Heb ik angst om nogmaals te vallen?
Heb ik moeite met bewegen?
Heeft iemand een verhoogd valrisico dan is het belangrijk om naar een zorgverlener te stappen, zoals een huisarts, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige. Zij kunnen helpen om de kans op een val te verlagen. Zo blijven ouderen vitaal en kunnen zij langer genieten van de dingen die belangrijk voor hen zijn.
Dit is een origineel bericht van VeiligheidNL
Ga naar alle berichten van deze organisatie.