Pilot gratis OV voor 66-plussers met smalle beurs verlengd

16 JAN 2024 08:52 | Provincie Utrecht

De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat ook ouderen in de gelegenheid zijn om sociale contacten te onderhouden en bewegingsvrijheid hebben. Daarom verlengt de provincie de proef met gratis OV voor 66-plussers met een smalle beurs in 2024. Hiervoor is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Ouderen met een inkomen van maximaal 22.200 euro kunnen vanaf 1 januari 2024 gebruik maken van het gratis OV-abonnement. In de hele provincie Utrecht kunnen deze ouderen met dit abonnement gratis gebruik maken van buurtbus, flex-diensten, tram en bus van U-OV en Syntus Utrecht. Reizen kan doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. De actie loopt tot 31 december 2024.

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord “Aan de slag voor Utrecht” waarmee de provincie vervoersarmoede wil aanpakken. Gedeputeerde André van Schie: “Vervoersarmoede aanpakken betekent onder meer dat we iedereen een goed toegankelijk openbaar vervoer willen bieden. Dus ook voor ouderen met een krappe beurs. Uit de enquêtes blijkt dat de deelnemers tevreden zijn over de proef en minder eenzaamheid ervaren. We willen ervoor zorgen dat ouderen met een krappe beurs kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. De pilot gratis OV voor 66-plussers met een smalle beurs maakt daar onderdeel van uit.”

Aanmelden

Op de website www.gratisreizenouderen.nl kan het gratis OV-abonnement, dat op een persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen, worden aangevraagd. Verder wordt stapsgewijs uitgelegd hoe het aanvraagformulier moet worden ingevuld. Ouderen die hulp nodig hebben bij het invullen van het aanvraagformulier, bijvoorbeeld met het downloaden van de inkomstenverklaring bij de Belastingdienst, kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0475 – 772189.

Op = op

De provincie Utrecht heeft ook voor 2024 een financiële bijdrage van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Zo kunnen vele deelnemers verblijd worden met een gratis OV-abonnement. Het aantal abonnementen dat wordt uitgegeven is beperkt, dus wordt ouderen gevraagd om zo snel mogelijk een aanvraag te doen. (op = op)

Huidige gebruikers

Ouderen met een laag inkomen die in 2023 al gebruik maakten van vrij reizen, hebben een mail ontvangen waarin staat hoe het OV-abonnement verlengd kan worden. Op deze manier kunnen zij ook dit jaar weer gebruik maken van het Utrechtse openbaar vervoer.

Meer binnen de rubriek Ov, transport en logistiek