'AI belangrijkste wapen tegen Russische hackers'

12 OKT 2023 10:33 | Darktrace

Dit is een expertquote van Pieter Jansen, Senior Vice President of Cyber Innovation, Darktrace

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Dreiging van Russische hackers neemt toe

Steeds meer organisaties worden geconfronteerd met cyberaanvallen, waarvan een groot deel afkomstig is uit Rusland. Ik verwacht dat snelle innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie cybercriminelen steeds meer in staat zal stellen aanvallen met grotere snelheid en schaal uit te voeren dan ooit tevoren.

Traditionele beveiligingstools alleen zullen deze aanvallen niet kunnen stoppen. Cybersecurity-professionals zullen een groeiend arsenaal aan defensieve AI nodig hebben om hun bedrijf effectief te beschermen in dit tijdperk van offensieve AI.

In 2023 begon bijna iedereen massaal te experimenteren met generatieve AI-tools zoals ChatGPT. Dit geldt ook voor cybercriminelen. Alleen al in de eerste twee maanden van 2023, toen ChatGPT opkwam, zagen we een toename van 135 procent in nieuwe social engineering-aanvallen. Denk aan phishing-aanvallen waarbij taal en syntaxis geavanceerder en overtuigender zijn dan een typische phishing-aanval. Het is daardoor voor mensen veel moeilijker geworden om deze phishing-e-mails van echte e-mails te onderscheiden.

Dit is slechts het topje van de ijsberg. In de toekomst zullen hackers steeds vaker kunstmatige intelligentie gebruiken om hun activiteiten te versnellen en op grote schaal geavanceerdere nieuwe aanvallen uit te voeren. Er zijn bijvoorbeeld kwaadaardige varianten van ChatGPT beschikbaar op het dark web, zoals FraudGPT, DarkBERT en WormGPT. Deze tools zijn doelbewust ontworpen voor het opzetten van cyberaanvallen zonder ook maar enige beveiligingsmaatregelen als het gaat om ethiek.

Deze nieuwe cyberaanvallen kunnen traditionele, op regels gebaseerde tools niet langer onderscheppen. Er zijn simpelweg te veel nieuwe dreigingen die deze tools nooit eerder zijn tegengekomen en die ze dus niet op tijd kunnen detecteren en voorkomen. AI kan dit zware werk doen en een bedrijf autonoom beschermen. In de strijd tegen Russische hackers is AI-technologie de essentiële partner die beveiligingsteams zo hard nodig hebben.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid